Cel mai spectaculos restaurant din lume. Se servesc 18 preparate și intră doar 24 de oameni zilnic: ‘Să te uiți la filmul The Menu’

de: Anca Lupescu
13 01. 2024

Plutind pe Hardangerfjorden din Norvegia, restaurantul Iris oferă o experiență culinară unică, care durează șase ore. Cu doar 24 de locuri disponibile pe seară, restaurantul atrage multă atenție din partea gurmanzilor curioși din întreaga lume.

Salmon Eye, cel mai spectaculos restaurant

Amplasat în cadrul instalației artistice Salmon Eye, locul este accesibil cu bărci electrice. Restaurantul servește un meniu fix de 18 feluri, însoțit de peisaje demne de Instagram. Îl numesc „Cina Expediției”. 

Vezi și: Ce nu trebuie să comanzi niciodată la restaurant, uită de aceste feluri de mâncare! Toţi românii comit aceste greşeli, din păcate

Deși meniul exact nu este cunoscut, acesta se concentrează pe o experiență senzorială și gastronomică, având sustenabilitatea în centrul atenției. 

Ingrediente locale sunt transformate în preparate ingenioase, permițându-le celor care iau masa să experimenteze aromele mediului în care se află, iar meniul, creat de chef Anika Madsen, este conceput pentru a vorbi despre sistemul alimentar global, provocările și amenințările acestuia, scrie Delicious.

Masa costă aproximativ 3.200 NOK (aproximativ 1410,07 lei), cu opțiunea de asocieri cu vin la un cost suplimentar de 2.500 NOK sau o asocieri de băuturi fără alcool care începe de la 1.500 NOK. 

Cu toate acestea, din cauza provocărilor generate de locația restaurantului și limitărilor, acesta nu poate răspunde unor cerințe alimentare specifice, cum ar fi cele vegane, vegetariene, fără gluten și alergii la crustacee, printre altele.

Citește și: Țările unde nu trebuie să lași bacșiș când mergi la restaurant. E chiar insultător

Poți ajunge la restaurant din Rosendal, iar călătoria va include o oprire la casa de bărci a chef-ului Madsen pe insula Snilstveitøy. La Salmon Eye, oaspeții se pot bucura de un spectacol de lumină, iar pe durata mesei, echipa va oferi informații despre agricultura durabilă în apă și modul în care anumite ingrediente pot influența lanțul alimentar global. 

Despre meniu, chef-ul Madsen spune: „A fost întotdeauna aproape de inima mea să scot în evidență ingredientele durabile mai puțin cunoscute. Dacă descopăr un ingredient care va duce la un viitor mai verde, nu mi-e teamă să împing limitele. Dar pentru a-i convinge pe oameni să-l iubească, trebuie să fie cu adevărat delicios.”

Daniel Buzdugan recomandă experiența

Daniel Buzdugan a vorbit la radio și ulterior pe Instagram despre acest restaurant, recomandând experiența tuturor celor care și-o pot permite.

Mai mulți internauți i-au spus să se uite la filmul „The Meniu”, o producție despre un local exclusivist cu un meniu special și niște surprize șocante.

Vezi și: La ce trebuie să fii atent când citeşti un meniu la un restaurant. Aşa eşti păcălit şi plăteşti mai mult pe mâncare

Acesta este restaurantul despre care am vorbit în dimineața asta la radio. Este cel mai spectaculos restaurant din lume: IRIS THE RESTAURANT Norvegia. @iristherestaurant

Șase ore durează masa, se servesc 18 preparate, intră doar 24 de persoane zilnic.

Experiența de la Iris începe cu o plimbare cu barca din orașul pitoresc Rosendal, și cu o oprire pentru o mică gustare la barcuța tipei care gătește la restaurantul Iris, chef Anika Madsen de pe insula Snilstveitoy.

E ceva fantastic să fii preț de câteva ore acolo în restaurantul în formă de OZN ancorat în mijlocul mării, într-un fiord de vis și mărginit de lanțuri muntoase de poveste.

La sfârșitul serii, vă așteaptă o altă plimbare cu barca, ducând oaspeții înapoi pe țărm, la o pensiune primitoare într-un pat confortabil, în pitorescul orășel Rosendal.

Mi-ar plăcea ca unii din voi să ajungă aici și apoi să-mi scrie mulțumesc Buzdu, de la tine am aflat de acest loc minunat și unul dintre paharele de vin pe care le-am băut, l-am închinat pentru tine”, a scris prezentatorul de radio.