Cel mai scurt război din istoria omenirii. Ce țări s-au bătut 38–45 de minute

de: Bișinicu Andreea
28 02. 2022

De-a lungul istoriei, oamenii au vorbit despre războaiele lungi, precum cel de 100 de ani, cele două Războaie Mondiale sau cele menite să câștige independența statelor. Cu toate acestea, puțini sunt cei care știu care a fost cel mai scurt război din istoria omenii, cât a durat, de fapt, și cine au fost cei care s-au bătut pe câmpul de luptă.

Cel mai scurt război din istorie a durat mai puțin de 45 de minute

În contextul războiului ce se desfășoară între Rusia și Ucraina, în aceste zile, internauții au început să caute, pe rețelele sociale, informații despre cele mai cunoscute bătălii din istoria lumii. Printre acestea, se numără și conflictul dintre Zanzibar și Marea Britanie, considerat a fi cel mai scurt război din istorie.

Lupta a durat între 38 și 45 de minute și s-a petrecut în anul 1896, când fostul sultan, ales de englezi, Hamad bin Thuwaini al Zanzibarului a încetat din viață, iar numirea succesorului său a fost făcută fără acordul Marii Britanii.

În urma tratatului Heligoland – Zanzibar, semnat între statele Marea Britanie şi Germania, cele două ţări şi-au împărţit sferele de influenţă în Africa de Est. Prin urmare, arhipelagul Zanzibar a fost controlat de britanici, în timp ce Tanzania a trecut sub aripa nemților.

Britanicii l-au numit pe sultanul Hamad bin Thuwaini conducătorul Zanzibarului, însă, la moartea acestuia din 25 august 1896, locuitorii arhipeleagului au avut nevoie de un alt lider.

Sultanul a fugit pe ușa din spate a palatului, de frică să nu fie omorât

Prin urmare, Khalid bin Barghash, vărul regretatului lider, s-a instalat în palatul lui Thuwaini şi s-a autoproclamat sultan, fără aprobarea englezilor.

Aflând aceste lucruri, coroana britanică i-a trimis un ultimatum noului sultan, amenințându-l să părăsească palatul până în data de 27 august, ora 09.00.

Cu toate acestea, Khalid bin Barghash a refuzat să plece, iar soldații din Marea Britanie au atacat palatul regal, acesta fiind securizat cu 3.000 de soldaţi din armata sultanului autoproclamat.

La ora 09.02, în dimineața zilei de 27 august 1896, britanicii au bombardat palatul. De teamă să nu fie ucis, sultanul Khalid a fugit, mișelește, pe ușa din spate.

Cel mai scurt război s-a sfârșit, așadar, în aproximativ 45 de minute, iar 500 de oameni din armata sultanului autoproclamat au fost uciși. Un singur ofițer britanic a fost rănit.