Cel mai sănătos tort pentru copiii tăi. Rețeta e simplă și te costă doar 9 lei!

de: Alexandra Chivu
21 09. 2020

Prăjituri, ciocolată, bomboane, înghețată, torturi, clătite. Toate într-un cuvânt: dulciuri. Dorința permanentă de a ne îndulci măcar o dată pe zi are o cauză precisă: dependența de zahăr. Dar ce se întâmplă cu cei mici, care poate încă nu au atins acest nivel, dar suspină după ceva dulce? Există variante! De exemplu, un tort cu o rețetă simplă, pentru care scoți din buzunar numai 9 lei.

Rețetă simplă de tort pentru copii

Pentru acest tort este nevoie de doar 4 ouă, 125 de grame de făină albă, 90-100 de grame zahăr, praf de copt și 2 linguri de ulei. Pentru a orna puteți folosi fructe de sezon sau un strat de gem ori dulceață, după bunul plac. Ori chiar frișcă sau marcarpone.

Ingrediente

  • 4 ouă mari
  • 125 g făină albă
  • 90-100 g zahăr (brun de preferinţă)
  • 1 praf de copt
  • 2 linguri de ulei
  • Zeamă de lămâie
  • Fructe de sezon pentru decor

Foto: csîd.ro

Mod de preparare

Amestecă toate ingredientele cu ajutorul unui tel. Pentru ca praful de copt să nu deranjeze în niciun fel atunci când consumați tortul, îl puteți stinge cu zeamă de lămâie. Compoziția se pune într-o cratiță mică, acoperită în prelabil cu hârtie de copt, apoi se lasă la 180 de grade Celsius aproximativ 30-35 de minute. Testul scobitorii este util pentru a verifica dacă s-a copt în interior. În final, se lasă la răcit și se decorează după propriul gust.

Dulcele blestem

E greu de rezistat în fața unei tentații dulci. De altfel, dulcele este o poftă greu de contenit, iar dacă ar fi să găsim un singur vinovat, acesta ar fi creierul. Pe de altă parte, dulcele ne ajută să avem o stare mai bună atât din punct de vedere psihic, cât și din punct de vedere fizic. Însă, rămâne genul de plăcere interzisă. Consumate în exces, prăjiturile ne pot pune în pericol sănătatea.

De asemenea, nici riscul afecțiunilor de sănătate nu se oprește doar la cunoscutul diabet, ci presupune și alte procese, în special inflamatorii, care degenerează în timp toate țesuturile organismului, de la vasele de sânge, articulații, ficat, chiar și creierul are de suferit din cauza unui aport mare de zahăr.

Dar dependența de zahăr nu este ușor de tratat. Putem intra chiar și în sevraj dacă renunțăm brusc la prăjituri, așa că specialiștii ne recomandă să le înlocuim cu alimente la fel de dulci, dar sănătoase: cum ar fi miere, sirop de agave, fructe, legume, toate sunt aproape identice cu zahăr.

În schimb, oamenii sunt pofticioși, iar în ajutorul lor au venit niște cofetari cu gusturi fine, care au studiat piața și au încercat ceva nou, inițiat peste hotare: dulciurile raw-vegane.