Cel mai periculos electrocasnic din bucătărie. Nu este cuptorul cu microunde, cum te-ai fi aşteptat
Un anumit electrocasnic din bucătăria ta, care la o primă vedere pare extrem de util, se dovedește a fi o adevărată amenințare pentru sănătate, dacă este analizat mai atent. Acesta este cel mai periculos electrocasnic din bucătărie, adăpostind o serie de bacterii și fiind un adevărat incubator.
Cel mai periculos electrocasnic din bucătărie
Conform mai multor studii, mașina de spălat vase ar fi cel mai periculos electrocasnic din bucătărie. Nu, nu din motive tehnice, ci legate de întreținere. Potrivit specialiștilor, mașina de spălat vase este un adevărat incubator pentru bacteriile patogene: căldura și umezeala sunt refugiul perfect pentru mucegai și nu numai.
Analizele au demonstrat că flora patogenă a fost găsită în peste 60% dintre mașinile de spălat vase testate.
Deoarece mașina de spălat vase curăță alte obiecte, ai putea fi tentat să presupui că se spală singură și, ca rezultat, să nu o cureți așa cum este necesar. Este unul dintre cele mai importante electrocasnice din bucătărie, venind în ajutorul tău atunci când niciun vas nu este curat.
Vezi și: Obiectele pe care să nu le speli niciodată la mașina de spălat. Le strici imediat
Curățarea mașinii de spălat vase o menține departe de mirosuri neplăcute, bacterii și ciuperci, iar acest lucru ajută la funcționarea lină și menținerea strălucirii sale.
Cât de multe bacterii acumulează
Până la 74 de specii de bacterii pot fi găsite într-o mașină de spălat vase murdară, inclusiv bacterii Gram-pozitive precum Stenotrophomonas maltophilia și Escherichia coli. Unele dintre aceste bacterii pot fi rezistente la medicamente, pot cauza diaree și pot fi fatale pentru persoanele imunocompromise.
Vezi și: Amestecul puternic prin care albești hainele la mașina de spălat. Ce să pui alături de detergent
Într-un studiu efectuat pentru a izola ciuperci din 30 de mașini de spălat vase, cercetătorii au descoperit 503 tulpini fungice în 83% din mașinile de spălat vase. Printre tulpinile izolate s-a numărat Exophiala dermatitidis, care este o drojdie neagră ce poate cauza leziuni cutanate sau infecții severe, precum abces cerebral și chiar infecție sistemică.
Cu ce să curăți mașina de spălat vase
Deoarece apa și detergentul circulă prin mașina de spălat vase, toată murdăria de pe ustensile ajunge într-un filtru sub raftul de jos. Acest lucru necesită curățarea filtrului și a altor piese ale mașinii de spălat vase cât mai des posibil.
Chiar dacă mașina de spălat vase se curăță singură constant, de cele mai multe ori va trebui să o cureți și tu. Curățarea regulată va împiedica mașina de spălat vase să devină un mediu de reproducere pentru bacterii și ciuperci nocive.
Cu oțet, bicarbonat de sodiu și apă caldă, curățarea mașinii de spălat vase este ușoară.
Începe cu partea exterioară. Unele mașini de spălat vase au o fațadă de plastic, în timp ce altele sunt din oțel inoxidabil. Folosește un burete și apă fierbinte și săpun lichid pentru a șterge murdăria de la suprafață.
Dacă și interiorul este din plastic, folosește o soluție de apă și soluție pentru curățare. O periuță mică va funcționa foarte bine, în timp ce o periuță de dinți te va ajuta să ai grijă de zonele greu accesibile.
Vezi și: Ingredientul de 2 lei care te scapă de calcarul de la mașina de spălat. Va fi ca nouă
Oțetul și bicarbonatul te pot ajuta cu mirosurile și vor dezinfecta bine suprafețele. Dacă ai părți în care murdăria sau depunerile nu vor să se curețe, fă o pastă din cele două și las-o să acționeze câteva minute înainte de a încerca din nou să ștergi. Curăță mașina de spălat săptămânal ca să eviți acumularea de bacterii periculoase.