Cel mai nou pământ din Europa se află în România. E un loc magic, a schimbat harta ţării noastre
Un petic mic de teren are o valoare uriașă. Este un loc magic, dar în care oamenii nu au voie să pună piciorul. Imaginile surprinse cu ajutorul dronelor sunt magnifice. Povestea fascinantă a locului care schimbă harta țării noastre și care este, de fapt, cel mai nou pământ din Europa.
Un loc spectaculos, în care turiștii nu au acces
România chiar este o colecție de locuri fascinante, dar despre care prea puțini știu. Harta țării noastre este în schimbare, iar procesul, spun specialiștii, va continua și în anii ce urmează.
Este vorba despre o insulă, numită și „Paradisul păsărilor”, care este, de fapt, cel mai nou pământ din Europa. Cu toate că este o zonă fascinantă, ce stârnește interesul multora, oamenii nu au voie să pună piciorul acolo, măsură luată pentru protejarea habitatului natural.
Cel mai nou pământ din Europa a fost menționat întâia oară acum o sută de ani
Insula Sacalin fost menționată întâia oară într-o hartă rusească din 1924. În primă fază, teritoriul actual era împărțit în Sacalinul Mic și Sacalinul Mare, cele două petice de pământ s-au unit, în cele din urmă, prin înnisipare.
Cel mai nou pământ din țară și continent este într-un continuu proces de schimbare. În 1975, era doar o zonă nisipoasă. În ultimele cinci decenii, acolo au apărut și s-au dezvoltat numeroase specii de plante și pare că tinde să se împădurească.
Insula Sacalin are în prezent o suprafață de 21.410 hectare. Este declarată arie de protecție specială în cadrul Rezervației Biosferei Delta Dunării.
Te-ar putea interesa și: Locul din România care merită văzut în orice anotimp. Peisajul îți taie respirația, a apărut în urma cutremurului din 1977
Imaginile sunt spectaculoase
Teritoriul este „acasă” pentru mai bine de 230 de specii de păsări – lebede, pelicani creți, păsări limnicole -, dintre care 14 sunt protejate. Pe Sacalin se găsesc cea mai mare colonie de chire de mare, unele mamifere și pești rari.
Peticul de pământ format în Marea Neagră, la mică distanță de coasta românească, este și loc de premigrație și migrație pentru circa o sută de specii.
Chiar dacă accesul vizitatorilor este interzis, în mediul online există mai multe imagini, surprinse cu ajutorul dronelor, ce dezvăluie frumusețea locului.
Te-ar putea interesa și: Locul din România în care nu te simţi român. Priveliştea e minunată, localnicii vorbesc o altă limbă, iar casele nu seamănă cu ce ai mai văzut