Cel mai mic număr de nașteri din istoria României în 2021. Ce s-a întâmplat anul trecut

de: Cezar Andrei
15 02. 2022

Statistică îngrijorătoare privind numărul de nașteri din România. 2021 este anul cu cea mai scăzută natalitate din istoria măsurătorilor, respectiv sub 180.000, arată datele furnizate de Institutului Național de Statistică. Dezastrul demografic este datorat și lipsei implicării autorităților, care în ultimii doi ani nu s-au preocupat mai deloc de acest aspect.

În 2021, România a înregistrat cel mai mic număr de nașteri din istorie

În condițiile în care România a pierdut aproape 62.000 de oameni în ultimii doi ani din cauza pandemiei, vestea că natalitatea în țara noastră a atins un minim istoric îngrijorează și mai mult. În 2021, perioada ianuarie-decembrie, numărul de nou-născuți a fost de 179.854. În scădere față de 2020 cu aproximativ 21.000, iar față de 2019 cu mai bine de 23.000.

Dacă ar fi să extrapolăm, scăderea ar putea fi echivalată cu desființarea a o mie de clase de școală sau grupe de grădință, în comparație cu 2019, ultimul an dinaintea pandemiei.

În ultimii 91 de ani, natalitatea nu a înregistrat un declin mai mare, mai constant și pe o perioadă mai lungă de timp ca acum și nici nașteri mai puține nu au fost, în afara perioadelor de război, potrivit datelor din Anuarul Statistic al României, scrie Edupedu.ro. 

Din 1990 până 2021, numărul nașterilor a scăzut cu aproape 135 de mii, echivalentul unei populații dintr-un oraș precum Baia Mare.

În 2021, numărul deceselor, indiferent de cauză, s-a apropiat de 335.000. În ultimii doi ani, excesul de mortalitate a crescut cu aproape 100.000 de persoane. Mai exact, au murit cu 100.000 de persoane mai mult decât decedau în medie în cei cinci ani înainte de pandemie. Oficial, la 31 decembrie 2021, au fost înregistrate 58.779 de decese cauzate de covid, potrivit Obsrervatornews.ro.

Cel mai mic numar de nasteri din istoria Romaniei in 2021. Ce s-a intamplat anul trecut

Statul nu este preocupat de aspectul demografic

În acești doi ani, autoritățile nu s-au preocupat deloc de aspectul demografic și nu au inițiat niciun program concret de stimulare a natalității, iar rezultatul se poate vedea pe cifrele îngrijorătoare ale INS. Singura măsură benefică în acest scop este concediul plătit pentru creșterea copilului.

În programul de Guvernare al actualei coaliții scrie că „stimularea natalității prin susținerea familiilor este o prioritate pentru Guvern. Statul trebuie să își asume un rol important în sprijinirea tinerilor, pentru ca aceștia să poată face față provocărilor financiare și sociale pe care le presupun întemeierea unei familii și creșterea copiilor, prin măsuri concrete care să ofere ajutor real familiilor și să conducă la creșterea ratei natalității”. România are în premieră un minister al familiei, dar a fost proiectat de la început ca ministerul cu cel mai mic buget, fără sediu și fără angajați.

Judeţele care înregistrează o natalitate mai ridicată sunt cele care au o pondere mai mare a populaţiei tinere, dar şi un grad de urbanizare mai scăzut, potrivit INS.