Cel mai mare vultur din lume, ai crede că este un om mascat: explicația acestei specii

de: Puiu Alexandru
28 01. 2020

Indiferent cât de mult timp petreci uitându-te la documentare, este imposibil să fi auzit de toate speciile, mai ales când este vorba de unele obscure precum cea a vulturului din imaginile alăturate.

Harpy Eagle sau Vulturul Harpie este cel mai mare din lume, cel puțin din prisma înălțimii. În privința lățimii, în momentul în care aripile sunt desfăcute, s-ar putea să existe unii vulturii care îl depășesc. Ca referință, numele său provine de la un personaj mitologic. Cel care se află în spatele acestei denumiri, conform Dexonline, este un monstru fabulos, reprezentat sub forma unei femei înaripate, cu trup și cu gheare de vultur, personificând furtunile și moartea.

În mod surprinzător însă, în același dicționar online, este trecută și specia ilustrată în imaginile alăturate. Aceasta este definită ca o specie de vultur din America de Sud și Centrală, care trăiește în pădurile din apropierea apelor.

Dincolo de localizare însă, vulturii harpie sunt incredibil de mari. În plus, au câștigat titlul de cel mai puternic prădător din pădurile tropicale. În medie, are o înălțime de aproximativ un metru, în timp ce aripile i se desfac până la aproximativ doi metri.

În pofida dimensiunii, sunt destul de slabi. Masculii cântăresc până la 5,5 kilograme, în timp ce femelele sunt semnificativ mai masive, până la 10 kilograme. Dincolo de masă însă, masculii și femelele acestei specii sunt absolut identici din punct de vedere vizual.

Din cauza feței bizare și a dimensiunii gigantice, mulți sunt de părere că seamănă prea bine cu un om mascat, încât să vorbim de o specie de păsări. Punctual, îi găsești între Mexic și Brazilia, chiar dacă s-ar putea să zboare până în nordul Argentinei.

Vulturii harpie sunt împărțiți în două categorii, tipul Papuan și cel american. Forța lor majoră constă în ghearele supradimensionate pe care le vezi în imaginea de mai sus. Cu ajutorul lor, se pot hrăni cu păsări mai mici, dar și cu șerpi, porci țepoși sau maimuțe.