Cel mai mare blat din fotbalul românesc. Lucrătura lui Mitică Dragomir. ‘S-a făcut 18-0 și râsul României’

de: Ștefan R. Apostol
16 09. 2020

Mitică Dragomir și astăzi și-aduce aminte de celebrul meci, încheiat cu scor de maidan. Era ultimul joc al sezonului. Echipa de fotbal Scornicești avea nevoie de o mare victorie pentru a fi promovată în a doua divizie a României. Spre surprinderea tuturor, o victorie a fost ceea ce au și obținut, dar cum, aflăm imediat.

Mitică Dragomir și cel mai mare blat din fotbalul românesc

Scornicești a câștigat ultimul meci din sezonul 1977-78 cu 18-0. Povestea acestui meci este halucinantă, iar protagonistul ei, nimeni altul decât Mitică de la Ligă, sau mai bine zis Mitică Dragomir.

Cel mai mare blat din fotbalul românesc. Lucrătura lui Mitică Dragomir. 'S-a făcut 18-0 și râsul României'

Echipa FC Olt Scornicești

Înființat în 1972 sub numele Viitorul Scornicești, clubul va întreprinde mai multe schimbări de nume, ultima fiind FC Olt Scornicești. Promovările au venit rapid și până în 1978 clubul a ajuns în Divizia B. Echipa voia în prima divizie, dar până acolo, a urmat un sezon în circumstanțe extrem de discutabile.

Lucrătura lui Mitică Dragomir. ‘S-a făcut 18-0 și râsul României’

Având nevoie să câștige ultimul său joc al sezonului pentru a asigura promovarea, echipa a obținut în mod corespunzător o victorie cu 18-0 cu cei de la Electrodul Slatina. Victoria a fost extrem de ciudată. Având nevoie de promovare, controversatul președinte al clubului, Dumitru Dragomir, a venit cu o idee genială. Despre cel mai mare blat din istoria fotbalului românesc, inclusiv Los Angeles Times a dedicat un material amplu.

Mitică Dragomir, pe vremea când era la FC Olt sCORNICEȘTI

Dragomir povestește cum i-a propus lui Lică Bărbulescu să câștige acel meci important. Acesta a povestit cum au luat din Scornicești tineri, necunoscuți, i-a îmbrăcat în echipament și i-a aruncat în teren împotriva echipei pe care o conducea. Cei 11 necunoscuți au fost legitimați ca fiind de la Electrodul Slatina. Tot acest plan a fost pus în aplicare de Mitică Dragomir, împreună cu Lică Bărbulescu, dar și cu ajutorul miliției, de pe vremea aceea.

 ”Nu erau telefoane. Și au pus mașini de poliție din 30 în 30 de kilometri. Și un polițist care stătea mai prost cu cartea a zis la pauză că e 9 – 0. Și-au început să dea și ei goluri după aceea. Era panaramă. Diviziile inferioare… Nu veneau observatori, nu venea nimeni.

Fiecare avea sarcină să rezolve câte ceva. Unu avea sarcină să corupă arbitrii. Alții să corupă federația, alții jucătorii. Scorniceștiul avea nevoie de golaveraj. Nimeni nu știa ce să facă. Am venit eu profesionistul și le-am spus în felul următor. Domnilor, luați carnetele de la Electrodul Slatina. Găsim aici, în Scornicești, 11 tineri, îi băgăm să joace pe carnetele celor de la Slatina. Noi nu facem contestație, le dăm oricât și se consemnează rezultatul. Și așa nu știe nimeni”, povestește Dragomir.