Cel mai lung fulger din lume. Nimeni nu credea ca poate să ajungă la atât de mulți kilometri

de: Emanuela Pană
02 02. 2022

Organizaţia Meteorologică Mondială a anunțat de curând că, în aprilie 2020, s-a petrecut un fenoment pe care mulți probabil nici nu l-ar fi crezut posibil: un sigur fulger s-a extins pe câteva sute de kilometri, străbătând bolta cerească a trei state: Texas, Louisiana şi Mississippi. Ce au declarat specialiștii și care a fost vechiul record stabilit în 2018, în Brazilia, afli în paragrafele următoare.

Cel mai lung fulger din lume

În aprilie 2020, un singur fulger s-a extins pe 768 kilometri în Texas, Louisiana şi Mississippi, potrivit anunțului făcut recent de Organizația Meteorologică Mondială.

Acesta a bătut vechiul record, stabilit în anul 2018, în Brazilia, de 709 kilometri. Anterior, un singur fulger care a durat 17,1 secunde a străbătut Uruguay şi nordul Argentinei, depăşind vechiul record de 16,7 secunde.

Fenomentul este cu atât mai grozav cu cât, în general, fulgerele nu se întind pe mai mult de 16 kilometri, durând chiar mai puțin de o secundă, conform declarațiilor făcute de Randall Cerveny de la Arizona State University, raportorul OMM pentru evenimente meteorologice şi climatice extreme.

„Aceste două înregistrări cu fulgere sunt absolut extraordinare“, a spus Cerveny.

Citește și: Tragedie fără margini în Iași. O fetiță de 11 ani a murit fulgerător după ora de sport. Ce s-a întâmplat

A străbătut trei state americane

Cel mai mare fulger înregistrat vreodată poate fi văzut în imaginile surpinse de sateliţi, furnizate de Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA). Acesta a avut o distanţă de 768 km și a fost înregistrat în sudul SUA, pe 29 aprilie 2020.

„Ambele fulgere au fost înregistrate la mii de metri deasupra solului, şi nimeni nu a fos în pericol. Aceste înregistrări, care nu sunt legate de schimbările climatice, au fost identificate şi confirmate cu ajutorul noii tehnologii de monitorizare prin satelit.

Iar cele două regiuni unde au fost înregistrate sunt două dintre puţinele locuri din lume care sunt predispuse la acest tip de furtuni care pot produce ceea ce se numesc «megaflash-ur»i“, a mai spus Randall Cerveny.