Cel mai lung cuvânt din limba română fără vocale. Sigur nu îl poţi pronunţa!
Playtech Știri îți prezintă cel mai lung cuvânt din limba română fără vocale. Nu prezintă niciuna dintre literele a, ă, â, e, i, î, o, u și y. Află în rândurile de mai jos care este termenul special, ce înțelesuri are și cum se pronunță, de fapt.
Cel mai lung cuvânt din limba română fără vocale
Până în anul 1860, limba română s-a scris, de regulă, cu alfabetul chirilic și, mai ales în ultima perioadă dinainte de adoptarea oficială a alfabetului latin, cu un alfabet de traziție. În RSS Moldovenească s-a folosit până în anul 1898 alfabetul chirilic modern sau rusesc adaptat, potrivit „Pentru o istorie a scrierii limbii române” (2018).
Limba română modernă se scrie cu alfabetul latin. Alfabetul actual al limbii române are 31 de litere. Prin litere, mari sau mici, urmate sau nu de punct sau de spațiu, înțelegem semnul grafic din alfabetul unei limbi, corespunzând în general unui fonem. Literele pot fi împărțite în vocale și consoane.
Alfabetul limbii române cuprinde nouă litere-vocale: a, ă, â, e, i, î, o, u și y. Celelalte 22 de litere din alfabetul românesc sunt litere-consoane. Literele formează cuvinte sau grupuri de cuvinte. Tu știi care este cel mai lung termen din limba română, ce nu prezintă niciuna dintre vocalele enumerate anterior?
Playtech Știri îți va prezenta cuvântul cel mai lung din limba română, care nu prezintă în componența sa vocale. În Dicționarului explicativ al limbii române (DEX) prezintă un singur înțeles, însă, potrivit mai multor surse, are dublu înțeles, de fapt. Află în rândurile de mai jos despre ce cuvânt este vorba.
Cum se pronunță „schwyz” și ce înțelesuri poate avea
„Schwyz” este cuvântul cel mai lung din limba română, ce nu prezintă niciuna dintre cele nouă litere-vocale. Termenul are două sensuri, după cum îți vom explica în continuare.
„schwyz = s.n. rasă superioară de taurine, de culoare predominant brună, crescută pentru lapte și carne; animal care aparține acestei rase. [pronunțare: șviț] – din n. pr. Schwyz”, arată noua ediție, revăzută și adăugită, a Dicționarului explicativ al limbii române (DEX), publicat sub egida Academiei Române, prin Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti”.
Te-ar putea interesa și: Cuvântul nou care a intrat în DOOM3 este greșit. Dexonline, mesaj categoric către Academia Română
În afară de acest înțeles, „Schwyz” mai poate face referire la un canton din centrul Elveției, situat chiar în zona în care locuitorii vorbesc limba germană. Se află între lacul Lucerna, în sud, și lacul Zürich, în nord. Același nume îl poartă și capitala cantonului, un oraș cu adevărat frumos și prosper, de unde provin celebrele briceaguri ale armatei elvețiene.