Dacă vrei să vizitezi un loc deosebit, care să-ți aducă multă liniște sufletească, îți recomandăm ca în aprilie să faci o oprire la Mănăstirea Ghighiu. Nu doar legenda misterioasă ce învăluie spațiul te va emoționa, ci vei rămâne fascinat și de starea feerică oferită de spectacolul de glicină. Foto
„(…) lângă Ploiești, de unde te va duce o bună șosea, Schitul Ghighiu, căruia i se zice si mănăstire, și cu drept cuvânt. Frumoasa biserică e înconjurată de pașnice clădiri gospodăreşti, cu coperământul de șindrilă subţire, bine aşezată. În fund, unde curge limpede un „izvor al tămăduirii”, se înșiră pomi roditori și via se mlădie pe haragi”.
Așa vorbea istoricul Nicolae Iorga despre mănăstirea din satul Ghighiu, situată pe strada Crizantemelor, nr. 2 în Prahova. Aici poți descoperi locul catalogat de mulți ca fiind cel mai frumos de vizitat în luna aprilie, când glicerina amplasată pe o coroană lungă dă naștere unui spectacol de culori superb.
La mănăstirea Ghighiu poți vizita biserica mare, cu hramul Izvorul Tămăduirii, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Siriaca, biserica mică sau vechea biserică a cimitirului Ghighiu, construită la începutul secolului al XIX-lea, și izvorul ce poartă denumirea hramului.
Mănăstirea Ghighiu este învăluită în misterul unei legende, care spune că apa izvorului de aici ar fi tămăduitoare. Toți cei care au consumat-o cu credință s-ar fi vindecat de diferite boli.
„Căutând loc de mănăstire, Călugărul Agapie împreună cu patru ucenici, obosiţi de drum au poposit într-o poiană din Codrii Vlăsiei pentru a se odihni. Aici au fost treziţi de un foşnet; era susurul unui izvor. Atunci au înteles că aici este locul potrivit şi s-au hotărât să facă schit, astăzi Mănăstirea Ghighiu”, spune legenda.
Mulți turiști care ajung în zonă se declară impresionați de tunelul de glicină, care oferă un spectacol de culori și flori cu totul deosebit și grațios. Acestea atrag privirile tuturor celor care se închină în zonă, iar românii și străinii sunt întotdeauna fascinați de frumusețea locului.
„Din fericire, m-am bucurat chiar la mine în curte de ceva similar. Sunt divine și miros superb!”/ „Wow! La prima vedere, credeam că e în Japonia”/ „Adevărat! Chiar aseară am fost acolo. Îți taie respirația atâta frumusețe”/ „Am fost zilele trecute. Este un mic colț de rai! Sublim!”, sunt câteva dintre reacțiile românilor.
Mănăstirea Ghighiu poate fi vizitată și virtual, într-o oarecare măsură. Poți vedea Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Siriaca AICI și izvorul despre care se spune că vindecă AICI. Biserica mică, în proximitatea căreia se află cimitirul, poate fi văzută AICI.
Sursă foto: Ploieștiul prin Obiectiv/ Facebook