Cel mai frumos castel din Iași, în pragul dispariției. Se cer măsuri disperate pentru salvarea acestuia
Un faimos castel din Iași este în pragul dispariției. Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a decis să se implice. În săptămânile ce urmează vor începe lucrări în regim de urgență pentru îndepărtarea umidității a Castelul „Sturdza” de la Miclăușeni.
Lucrări în regim de urgență la castel
Mitropolia Moldovei și Bucovinei a decis să se implice în salvarea Castelului „Sturdza” de la Miclăușeni. Pentru acest lucru, MMB a solicitat sprijinul Consiliului Județean Iași în vederea realizării unui parteneriat, care, eventual, să ducă la o finanțare prin Programul Operațional Regional, exercițiu 2021 – 2027.
În săptămânile ce urmează, vor începe lucrările în regim de urgență la renumitul castel din Iași. În primă fază, se va îndepărta umiditatea. În faza a doua, intervențiile de urgență prevăd lucrări de sistematizare verticală. Pe lângă acest lucru, se vor reface alei și trotuare, se va lucra la hidroizolația verticală la fundație și zidăria castelului.
„Pentru această fază am întocmit documentația DTAC + PT + DDE și urmează să identificăm o sursă de finanțare. Lucrările sunt estimate la valoarea de 3.000.000 de lei. Lucrările de reabilitare, restaurare și conservare a Castelului „Sturdza” se află la faza întocmirii documentației DALI. Ne propunem întocmirea documentației în anul 2021 și identificarea unei surse de finanțare din fonduri europene, urmând ca lucrările efective să înceapă imediat după rezolvarea acestor aspecte. În acest fel ne asigurăm că avem un interval de 6-12 luni între finalizarea lucrărilor de îndepărtare a umidității și începerea lucrărilor de reabilitare, care este necesar pentru uscarea zidăriei”, a mai punctat părintele Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al MMB.
Salvarea Castelului „Sturdza” de la Miclăușeni
Cel mai amplu capitol al lucrării exterioare este sistematizarea verticală a terenului. Proiectul are mai multe părți și prevede realizarea unui șanț înierbat pentru canalizarea apelor pluviale și realizarea pantelor corespunzătoare pentru îndepărtarea și drenarea apelor dinspre fundațiile castelului.
De asemenea, se va lucra și în cadrul laturii sudice a Castelului. În acest sens, se va lucra la corectarea pantelor de scurgere a terenului, dinspre fundațiile terenului. Proiectul mai presupune și desfacerea polistirenului existent aplicat pe soclu și membranei de fond existente. Cele două se află într-un stadiu de deteriorare accentuat.
„Studiile și expertizele întocmite până acum pentru reabilitarea, restaurarea și conservarea Castelului «Sturdza» au fost realizate din fonduri proprii, urmând ca fondurile pentru execuția propriu-zisă a lucrărilor să fie atrase printr-o finanțare nerambursabilă europeană. Suma necesară va fi estimată în momentul întocmirii documentației DALI.
Spațiile interioare și exterioare din jurul Castelului vor fi destinate unor activități cu caracter cultural și social”, explică reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.