Cel mai consumat aliment din Mamaia vara aceasta. Românii îl cer zi de zi

de: Ana Chivu
15 06. 2022

Majoritatea românilor nu lasă să treacă vara fără să ajungă măcar un weekend pe litoralul românesc. În timpul acesta, unii dintre ei își pregătesc vacanțe de cel puțin o săptămână pe nisipurile de la noi. Mulți dintre ei adoră să încerce preparatele de la restaurantele din zonă, mai cu seamă când vine vorba despre cele de pește. Ce aliment s-a aflat pe mesele tuturor vara aceasta? Nimeni nu s-a mirat.

Ce consumă românii zi de zi în Mamaia: alimentul cel mai dorit vara aceasta

Sezonul cald vine cu relaxarea mult așteptată pentru majoritatea românilor. Mulți dintre oameni și-au făcut planuri în avans în ceea ce privește concediul la mare. Desigur că în cazul zilelor libere nu se mai uită mulți la bani și adoră să lase sume importante la restaurantele din zonă.

Unii se plâng de prețuri, iar alții nu mai țin cont de micile detalii și se bucură de moment. Bucătarii restaurantelor de la malul mării au observat plăcerile lor când vine vorba în special de legumele consumate. Era deja știut că românii adoră cartoful. Iată că acesta este rege pe mesele tuturor și în vacanță.

,,Aproape în fiecare zi”

Statisticile arată că în țara noastră românii gătesc, în medie, cam 93 de kilograme pe an. Tăvile sunt mereu pline de cartofi preparați în fel și chip la autoservirile din Mamaia. Indiferent dacă sunt prăjiți, fierți, la cuptor sau sub formă de piure, nu lipsesc din farfuriile turiștilor. O porție de 150 de grame costă 8 lei.

”Dați-mi vă rog o porție de cartofi prăjiți. Și niște ceafă”.

Turist: ”Cartoful e de bază, cea mai ieftină și mai importantă mâncare pentru oricine, pensionar, copil, oricine”.
”Reporter: Mănânci des?
Turist: Da, aproape în fiecare zi!”.

,,Cea mai bună mâncare”

Și în hoteluri se face coadă în fața tigăilor cu cartofi prăjiți la orele prânzului.

”Încă sfârâie în farfurie când pui sare pe ei”.

”Reporter: Ce v-ați pus în farfurie?
Turist: Doar cartofi, cea mai bună mâncare”. (Sursa: știrileprotv.ro)

În topul preparatelor comandate pe litoral se află cartofii pe primul loc, urmați de șnițel, ceafă de porc și ciorbă de văcuță, arată hotelieri. La un hotel cu regim all inclusive din Mamaia se consumă într-o singură zi peste 250 de kg de cartofi. Peste 70 de kg sunt cartofi prăjiți, 60 de kg piure, iar restul cantității se folosește la supe și salate.

Gelu Mihai, managerul unui hotel din Mamaia: ”Avem 4-5 angajați care asta fac, curăță legume de dimineața până seara”.