Cel mai călduros Crăciun din istoria României. Au fost doborâte 91 recorduri termice, zonele în care au înflorit copacii

de: Corina Oprea
27 12. 2023

Crăciunul de anul acesta a fost unul de-a dreptul surprinzător în ceea ce privește vremea. Deși ne aflăm în plină iarnă, au fost doborâte mai multe recordui în privința temperaturilor de afară. În unele zone din România chiar au înflorit ghioceii, care aunt vestitorii primăverii.

Cel mai călduros Crăciun de până acum

Meteorologii au făcut un anunț surprinzător privind condițiile meteorologice de Crăciun în Capitală, arătând că s-a înregistrat un record de temperatură. Comparativ cu anul precedent, pe 25 decembrie, temperatura a fost cu 2 grade Celsius mai ridicată, ajungând la un impresionant prag de 17 grade Celsius.

Această vreme neobișnuit de blândă nu s-a limitat doar la București, ci a cuprins și litoralul, atrăgând mulți turiști dornici să își petreacă sărbătorile într-un mod inedit. Pe plajă, oamenii au profitat de vremea călduroasă, făcând plimbări lungi, iar cei mai curajoși au ales chiar să facă o baie în mare.

Este remarcabil faptul că acest Crăciun a devenit cel mai călduros înregistrat vreodată în București, cu o maximă de 17 grade Celsius. Parcurile au devenit destinații preferate pentru cei care au ales să rămână în Capitală în această perioadă festivă.

Fenomenul meteorologic extraordinar s-a extins și în restul țării, în sud atingându-se temperaturi neașteptat de ridicate, cum ar fi cele de 20 de grade Celsius la Calafat. Această încălzire neașteptată a fost provocată de un val de aer tropical care a împins frigul spre nord.

Ce recorduri au fost doborâte de Crăciun

Această zi de primăvară în plină iarnă a adus bucurie și entuziasm în rândul oamenilor, care au umplut parcurile, îmbrăcați lejer, cu copii bucurându-se de plimbări pe biciclete și trotinete. Așadar, această abatere neobișnuită de la condițiile meteorologice obișnuite din luna decembrie a fost primită cu bucurie de către toți, iar meteorologii prevăd că și Revelionul va aduce temperaturi mai ridicate decât de obicei.

Vezi și: Cod galben de vreme rea în România. ANM a dat alerta de ultim moment, va fi vânt de 100 de km/h

Temperatura maximă atinsă în România a fost de 21 de grade celsius. În ziua de 25 decembrie au fost doborâte 68 recorduri termice zilnice înregistrate la temperaturile maxime, precum și 2 recorduri termice zilnice înregistrate la temperaturile minime.

Și mai multe au fost doborâte la data de 26 decembrie, când temperatura a fost la fel de ridicată. Astfel, conform Meteoplus, reușitele notabile ale celei de-a doua zi de Crăciun au fosT:

  • 91 recorduri termice zilnice înregistrate la temperaturile maxime
  • 3 recorduri lunare înregistrate la temperaturile maxime
  • 72 recorduri termice zilnice înregistrate la temperaturile minime
  • 4 recorduri lunare înregistrate la temperaturile minime.

Chiar și azi, de Sfântul Ștefan, temperaturile sunt la fel de ridicate, aproape ca în prima zi de Crăciun. Mai exact, au fost atinse 42 recorduri termice zilnice înregistrate la temperaturile minime.

Cum va fi vremea de Anul Nou

Daniel Alexandru, Șef Laborator Agrometeorologie în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a făcut o proiecție remarcabilă cu privire la condițiile meteorologice care vor însoți intrarea în noul an. Potrivit acestuia, temperaturile anticipate pentru perioada de trecere dintre ani ar putea chiar să depășească cele prognozate pentru Crăciun.

Află și: Lista drumurilor blocate din cauza viscolului. Vremea a lăsat sute de familii fără curent

Această estimare aduce un element surprinzător în peisajul meteo, indicând o continuare a tendinței de temperaturi neașteptat de ridicate pentru această perioadă a anului. Informațiile prezentate de Daniel Alexandru sunt cu atât mai relevante cu cât au fost făcute în contextul în care deja asistăm la temperaturi mai calde decât media în această iarnă, fenomen confirmat de recordurile înregistrate de Crăciun.

Trecerea în Noul An nu va fi însoțită de fulgi mari de zăpadă, așa cum ar fi de așteptat în mod tradițional, ci de ploi domoale, fenomen caracteristic mai degrabă zonelor montane în acest an. Această schimbare a tipului de precipitații aduce o notă de neobișnuit în peisajul iernii.

”În zilele de Revelion, iarăși, nu vom avea ”probleme” în ceea ce privește precipitațiile sub orice formă, în schimb, cu temperaturi ridicate, poate chiar mai ridicate decât în zilele de Crăciun, așa cum arată prognozele în acest moment.

În acest anotimp de iarnă, aceste cantități de precipitații, fie ele chiar dacă sunt sub formă de ploaie sau lapoviță – dacă vor exista premisele unor dimineți mai răcoroase, aduc un aport mai liniștit și această precipitație poate acumulată în sol mult mai ușor, pentru că plantele acum nu consumă foarte mult, sunt în perioada de repaus în care procesele biologice sunt foarte reduse, către minim, și orice se acumulează, indiferent că sunt 5 – 10 litri sau 15 sau 20, sunt cu plus și vom vedea în primăvară”, a spus Daniel Alexandru la TVR.