Cel mai bun șnițel, rețeta lui Chef Scărlătescu. Ingredientul secret, cum putea să fie milionar
„Nu am fost niciodată modest”, a spus chef Cătălin Scărlătescu într-un interviu. E drept, extravaganțele fac parte din viața lui, iar femeile roiesc în jurul său, pe lângă șarm, poate, tocmai pentru asta. Cert este că succesul în sfera gastronomică i-a dat aripi pe drept. Este cunoscut pentru scoicile sale inconfundabile și pentru că face unii dintre cei mai buni burgeri din București. Reușitele l-au făcut să se autointituleze Arcul de Triumf, Calea Lactee sau Barajul Vidraru, spre amuzamentul colegilor lui, și să aibă chiar și o statuie în platoul ”Chefi la cuțite”, cât și un altar. Fala l-a adus tot timpul în fața unei replici: „Trebuie să încriu asta la OSIM”, la fel cum a spus și despre rețeta sa de șnițel, contestată de bucătarii care îl înconjoară, aceștia susținând că modul de preparare era făcut celebru anterior de către altcineva.
Rețeta de șnițel a lui chef Cătălin Scărlătescu. „Dacă o brevetam, milionar eram azi”
Cătălin Scărlătescu și-a făcut publică rețeta pentru șnițele de pui, despre care glumește spunând că l-ar fi făcut milionar dacă se gândea să o breveteze. Bucătarul a povestit că ideea i-a venit în urmă cu mai bine de 17 ani, iar totul s-a întâmplat la o terasă la care era bucătar, într-un moment tensionat.
„În 2003 înnebunise lumea cu crochete de pui, reţeta asta era bestseller la noi pe terasă. La un moment dat, un client a cerut să fac ceva la gujoanele de pui, să fie mai altfel. M-am întors nervos în bucătărie, am luat o pungă de fulgi de porumb care era pe acolo şi am dat cu ea de perete şi de masă. Am auzit cum s-au zdrobit alea şi mi-a venit ideea să le dau prin crocantul obţinut. Aşa mi-a venit ideea. Dacă brevetam ideea atunci eram milionar azi”, a spus Scărlătescu.
Mod de preparare
Bucătarul a povestit că bucățile de carne trebuie asezonate cu sare, piper și alte ierburi aromatice în funcție de preferințe, apoi scufundate într-un amestec pe bază de unt, pe urmă tăvălite prin crocant obținut din fulgi de porumb cu miere, zdrobiți cât mai fin. În final, se prăjesc în baie de ulei și se servesc alături de garniturile preferate.
Cum a început să gătească?
„Prima mea întâlnire cu restaurantul a fost undeva prin anul 1987, nu lucrăm chiar ca ospătar. Căram bagaje la Flamingo, în Eforie Sud, şi mi se spunea „Da”. Eram poreclit aşa pentru că de fiecare dată când venea cineva să-mi spună să fac ceva, eu nu refuzam. Îmi amintesc că o dată au făcut o glumă şi m-au pus să car un televizor color, extrem de mare, dintr-o cameră în altă. Nu a venit nimeni să mă ajute, aşa că ingeniosul de Scărlătescu a făcut un cărucior din ăla cu rulmenţi, am pus televizorul pe el şi l-am cărat de colo-colo”, a rememorat acesta într-un interviu pentru Antena 1.