Cel mai bizar palat din București. Ar fi împlinit 123 de ani, dacă nu ar fi fost demolat

de: Andreea Vînătoru
17 04. 2024

Cel mai bizar palat din București ar fi împlinit în acest an 123 ani, asta dacă nu ar fi fost demolat. Clădirea se afla fix lângă Palatul Victoria. Pentru cei care nu știu, palatul a fost , una dintre cele mai impresionante şi grandioase reşedinţe private din câte a avut Capitala la început de secol XX.

Cel mai bizar palat din București. Unde se afla

În perioada interbelică, Piața Victoriei din București arăta total diferit. Cei care ajungeau acolo erau impresionați de Palatul Sturdza, care era pe atunci sediul Ministerului Afacerilor Externe. Palatul mai era denumit Palatul lu’ Beizadea Vițel, după numele celui care l-a construit, arhitectul Grigore Sturdza. El a fost cel mai excentric personaj din istoria României și iubea luxul.

Palatul Sturdza, ridicat de fiul domnitorului Moldovei

Palatul Sturdza a fost clădit de Grigore M. Sturdza în perioada 1897-1901. Somptuosul palat se găsea zona Pieței Victoriei. Inițial, el a fost numit Palatul Consiliului de Miniştri.

La vremea respectivă, Grigore Sturdza, poreclit “Beizadea Vițel” spunea că vrea ceva grandios, în stil eclectic somptuos, cu multe stucaturi și ornamente și patru turnulețe pe colțuri.

Grigore Sturdza a vrut să construiască o clădire somptuoasă

Așadar, Grigore Sturdza, fiul domnitorului Moldovei, Mihail Sturdza, a dispus construirea palatului după planurile arhitectului german Iulius Reiniqke, iar grandiosul edificiu a reflectat din plin personalitatea proprietarului şi dorinţa acestuia de etalare a averii şi a rangului.

Clădirea a fost decorată cu multe ornamente arhitectonice, dar şi cu patru turnuleţe de colţ, Palatului Sturdza i se mai spunea şi „prăjitura din Capul Podului” sau „prăjitura Sturdzeştilor”.

„Cea mai amestecată şi mai bizară construcţie din Bucureşti, pe ale cărei faţade îşi dau întâlnire, înfrăţindu-se, elemente de epoci şi stiluri diferite tăiate în materiale de tot soiul şi de toate culorile”.

Până în anul 1945, Palatul a funcționat ca sediu pentru Ministerul de Externe. Din păcate, Palatul a fost puternic deteriorat în perioada celui de-al doilea război mondial și a fost demolat în 1946.

Vezi și: A fost cea mai înaltă clădire din București. După zeci de ani, a devenit muzeu