Cei mai longevivi oameni din lume și-au dezvăluit meniul. Ce mănâncă zilnic de trăiesc până la 100 de ani
Știai că există în Europa un loc unde oamenii trăiesc mult mai mult decât majoritatea conaționalilor? Pe insula Ikaria, din Grecia, locuitorii sunt cei mai longevivi oameni din lume. Conform jurnaliștilor de la BBC, oamenii au ‘uitat’ să mai moară, pentru că trec lejer de vârsta de 100 de ani. Se pare că totul constă în alimentele pe care le consumă zilnic. Ce meniu au locuitorii din Ikaria?
Unde trăiesc cei mai longevivi oameni din lume
Ikaria, o mică insulă grecească din estul Mării Egee, este cunoscută în întreaga lume pentru faptul că deține cei mai mulți centenari. O treime dintre locuitorii săi trăiesc peste 90 de ani. Rețeta longevității acestor oameni constă, în principiu, în regimul alimentar bogat în ulei de măsline si legume, pe care le cresc în propriile grădini. În plus, aceștia consumă lactate multe, în special lapte de crapă. Este mai ușor de digerat decât laptele de vacă și conține o substanță care reduce nivelul de hormoni de stres din organism.
Localnicii de pe insula Ikaria trăiesc peste 100 de ani
Localnicii trec lejer de 100 de ani, iar secretul longevității constă în dieta mediteraneană, vinul, somnul la prânz și viața sexuală activă. Dieta mediteraneană este formată din grăsimi sănătoase, multe fibre și alimente întregi bogate în nutrienți. Dieta are la bază și nuci, cereale, cartofi, leguminoase, legume și semințe.
Iaurtul și brânza, peștele, carnea de pasăre și vinul roșu sunt consumate cu moderație, în timp ce carnea roșie este consumată mai puțin. Aceste alimente reduc considerabil factorii de risc pentru diverse afecțiuni de sănătate, cum ar fi bolile de inimă, accidentul vascular cerebral, diabetul, colesterolul crescut, obezitatea și hipertensiunea arterială, scrie BBC.
„Este pur, nu are nimic adăugat. Vinul din comerţ conţine conservanţi. Nu e bun. Dar vinul pe care îl facem noi este pur și sănătos“, a declarat unul dintre bătrânii insulei, Stamatis Moraitis.
Ce consumă zilnic
Bucătarul greco-american Diane Kochilas a dezvăluit ce consumă zilnic oamenii din Ikaria. Alimentele vegetariene găsite pe insula grecească nu sunt doar sănătoase și sățioase, ci și practice. În primul rând, pe insulă, ca și în alte părți ale Greciei, unii oameni încă urmează calendarul de post al Bisericii Ortodoxe Grecești și, prin urmare, nu mănâncă carne în anumite perioade ale anului, cum ar fi în Postul Mare.
Fasolea este unul dintre alimentele cel mai des consumate pe insulă: „Consumul de fasole ajută la sănătatea inimii prin scăderea colesterolului, deoarece fasolea este bogată în fibre solubile, care se leagă de particulele de colesterol și le elimină din organism”, a mai specificat Kochilas.
Vezi și: Satul din România unde oamenii trăiesc neobișnuit de mult. Secretul longevității lor