Cei care stau la bloc trebuie să afle asta. Locatarii mai au termen doar 6 luni

Atenție, români! Toți cei care stau la bloc trebuie să știe de aceste schimbări legislative și nu numai

Persoanele fizice care vor să-și păstreze funcția de administrator de bloc mai au la dispoziție puțin peste jumătate de an pentru a obține documentul care le va permite să ocupe în continuare această funcție.

Cei care locuiesc la bloc trebuie să afle asta

Conform legislației actuale din domeniu, ei își pot păstra funcția doar dacă vor obține un certificat de calificare profesională până la începutul anului viitor.

Astfel, noua legislație privind asociațiile de proprietari, apărută în urmă cu aproximativ doi ani, stabilește, printre altele, că pentru a-și putea păstra funcția, administratorii de bloc trebuie să obțină un certificat de calificare profesională, notează avocatnet.ro.

1 ianuarie 2021 este data-limită la care administratorii mai pot obține documentul ce le permite să rămână în funcție, și anume, acel certificat de calificare profesională, astfel că mai au la dispoziție mai puțin de șase luni ca să-l obțină.

 

De ce au nevoie adminstratorii de bloc pentru a rămâne în funcție

Termenul inițial pe care l-a stabilit Legea cu numărul 196/2018, pentru obținerea certificatului de calificare profesională, era de 28 septembrie 2019, însă cu o lună înainte de împlinirea acestuia, autoritățile au decis, prin Ordonanța numărul 21/2019 să-l prelungească până la începutul anului viitor.

Conform legii 196/2018, acest certificat de calificare profesională este actul care dovedește calificarea profesională a persoanelor fizice pentru a putea fi administratori de bloc. De asemenea, pot fi atestate de primarul localității pentru a îndeplini ocupația de administrator de bloc doar persoanele care dețin un astfel de certificat de calificare.

”Persoanele fizice atestate pentru funcția de administrator în conformitate cu prevederile Legii nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, cu modificarile si completarile ulterioare, pot îndeplini functia de administrator numai dacă, în termen de 12 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi, obtin certificate de calificare profesională care dovedesc calificarea profesională pentru a indeplini ocupatia de administrator, in conformitate cu prezenta lege”.

Înainte de apariția actualei legi a asociațiilor, administratorii de bloc aveau doar o singură obligație, și anume, să fie atestați de către primar și nu să dețină și un certificat de calificare profesională.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI