CEDO obligă România să recunoască familiile formate din persoane de acelaşi gen. Contestaţia a fost respinsă de judecători
Este știrea zilei în Români! Judecătorii de la Marea Cameră a CEDO au decis că țara noastră este obligată să recunoască familiile formate din persoane de acelaşi gen. Contestaţia făcută de Guvernul de la București a fost respinsă. Ce se arată în decizia oficială.
România, obligată să recunoască familiile formate din persoane de același sex
Statul român se va vedea obligat să adopte o legislație privind recunoașterea cuplurilor de același gen. Colegiul de judecători ai Marii Camere a CEDO a declarat inadmisibilă cererea făcute de Guvern cu privire la hotărârea istorică din 23 mai făcută a Curții Europene a Drepturilor Omului.
Reamintim faptul că România a atacat la camera superioară decizia CEDO care obliga țara noastră să recunoască prin lege și să protejeze drepturile cuplurilor formate din persoane de același sex care vor să devină oficial o familie. Ministerul Afacerilor Externe a fost instituția care a exercitat, în numele Guvernului, prerogativele de agent guvernamental în faţa CEDO.
Hotărârea este definitivă
Un complet alcătuit din cinci judecători a analizat solicitarea dacă admite sau respinge cererea de retrimitere pe care a transmis-o Guvernului României în august, după termenul de trei luni pus la dispoziție pentru a decide dacă atacă sau nu hotărârea istorică din primă instanță.
„Decizia României de a contesta încălcarea dreptului la viața de familie sesizată de CEDO în cazul nostru, caz colectiv reunind 21 de familii gay, a fost una rușinoasă și nefondată. A sosit timpul ca statul român să ofere protecție juridică tuturor familiilor, nu doar a celor căsătorite”, a spus Florin Buhuceanu, cel care a dat numele deciziei istorice de la CEDO, potrivit Gândul.
Citește și: Când a avut loc prima căsătorie gay din lume. Toată lumea a uitat de lesbiana Anne Lister
Dosarul ”Buhuceanu și alții vs. România”
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis la data de 23 mai să admită plângerea Asociației ACCEPT împotriva statului român, în numele a 21 de cupluri LGBT. Autorităție române au fost atunci acuzate că au încălcat dreptul la respectarea vieții private și de familie în dosarul ”Buhuceanu și alții vs. România”.
Astfel, CEDO a constatat că țara noastră încalcă articolul 8 din Convenția privind drepturile omului, care prevede dreptul la respectarea vieții private și de familie.
„Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului său şi a corespondenţei sale. Nu este admis amestecul unei autorităţi publice în exercitarea acestui drept decât în măsura în care acesta este prevăzut de lege şi constituie, într-o societate democratică, o măsură necesară pentru securitatea naţională, siguranţa publică, bunăstarea economică a ţării, apărarea ordinii şi prevenirea faptelor penale, protecţia sănătăţii, a moralei, a drepturilor şi a libertăţilor altora”, se arată în articolul 8 din Convenție.
Citește și: Care este singurul oraș din lume unde locuiesc doar femei. De ce le vizitează bărbații doar în weekend