Ceapa putrezește în grădină? Ce trebuie să faci neapărat
Experții în agricultură au spus ce trebuie să faci atunci când ceapa putrezește în grădină. Aceștia au enumerat care sunt cele mai frecvente cauze pentru care ceapa petrezește în pământ, dar și în locul în care a fost depozitată, și ce poți face pentru a o salva. Așadar, ce trebuie să faci neapărat, vezi în rândurile de mai jos.
Ce trebuie să faci dacă ceapa îți putrezește în grădină. Cum poți s-o salvezi
De multe ori, ceapa putrezește și din cauza locului în care a fost sădită, fie că este vorba despre grădină, solar sau câmp. Locul în care crește ceapa trebuie să fie unul în care să nu băltească apa sau să fie un sol cu o umiditate mare.
Umiditatea în exces dăunează într-un mod cu totul fatal pentru ceapă. Astfel, daca vrei să eviți putrezirea cepei, trebuie să alegi un loc însorit, bine aerisit si bine drenat.
Material săditor de slabă calitate
O altă cauză pentru care ceapa putrezește în pământ este și materialul săditor de slabă calitate. Pentru a evita o astfel de problemă, experții în agricultură recomandă să achiziționezi material săditor din magazine de specialitate sau de la vânzători de încredere.
Cei care folosesc arpagic produs în propria grădină, trebuie să se asigure că înainte de depozitarea pentru iarnă este uscat bine, iar pe timpul sezonului rece trebuie să se controleze dacă este în stare bună.
Arpagicul se dezinfectează înainte de a fi plantat
Dacă situația o impune, eliminați arpagicul umed sau moale. Arpagicul, de asemenea, trebuie dezinfectat înainte de a fi plantat. Acesta se pune pentru 20 de minute în soluție de permanganat de potasiu sau în sulfat de cupru.
Respectă rotația culturilor
De asemenea, ceapa mai poate putrezi în grădină din cauza nerespectarii rotației culturilor. Astfel, în sol se adună microfloră patogenă care va duce, cu timpul, la putrezirea bulbilor de ceapă.
Pentru a rezolva aceasta problema, se impune efectuarea rotației culturii. Trebuie făcut asta nu numai plantând după culturile din familia ei, așa cum este usturoiul, spre exemplu, ci și după păstârnac, ridiche, pătrunjel. Ceapa este ideal să se planteze după roșii, castraveți, ardeii și sfeclă.
Ceapa putrezește și din cauza bolilor specifice
Ceapa mai putrezește în grădină din cauza bolilor specifice. Bolile specifice ale acestui tip de plantă ar putea fi o altă cauză a putrezirii. Poate să fie vorba de material de semințe infectat sau poate de un soi cu spori fungici.
Nu în ultimul rând, bolile cepei pot fi cauzate și de greșeli de îngrijire, cum ar fi și udarea în exces, supradozarea de îngrășăminte sau plantări prea dese.