Cea mai veche bancă din lume se desființează. Va fi facută bucăți, cine o cumpără parțial

de: Ana Chivu
03 10. 2021

Cea mai veche bancă din lume va fi făcută bucăți. Aceasta a fost cumpărată parțial și urmează să fie desființată. Ce detalii se cunosc despre clădirea care are nu mai puțin de 500 de ani?

Cea mai veche bancă din lume, desființată: detalii despre instituție

Monte dei Paschi di Siena SpA își scrie un ultim capitol după mai bine de 500 de ani în rolul de pilon de prosperitate pe dealurile Toscanei. În prezent se negociază cu ușile deschise un acord de divizare a băncii naționalizate și de vânzare a activelor sale viabile către UniCredit SpA.

Acest lucru trebuie să devină realitate înainte ca termenul limită de final de an stabilit în prealabil de autorități pentru ca guvernul italian să se debaraseze de instituția financiară cu probleme.

Clădirea istorică a fost fondată în anul 1472 de către supraviețuitorii Morții Negre și acum oamenii se mai pot bucura doar câteva zile de splendoarea ei și încărcătura istorică ce o poartă.

Monte Paschi se confruntă cu dispariția drept consecință finală a unor ani de împrumuturi care au mers prost, a unei expansiuni departe de realitate și a unui comportament infracțional dezvăluit de Bloomberg News în anul 2013.

Banca este cunoscută ca fiind ‘o încrengătură armonioasă’ între afaceri și politică. Andrea Orcel este noul director general al UniCredit și negociator care a participat la unele din cele mai mari tranzacții bancare din Europa.

Acesta se confruntă cu guvernul italian în legătură cu ceea ce a mai rămas din Monte Paschi. Orcel ar putea să câștige cele 4 milioane de clienți ai Paschi din regiunile bogate din jurul orașului Siena.

Timp de decenii întregi fundația caritabilă a instituției a vărsat bani grei în proiecte sociale și culturale. În anul 2009, moment în care băncile din lumea întreagă începeau să iasă din criza creditelor după Lehman, Monte Paschi și-a triplat deținerile de obligațiuni, lucru petrecut și în anii ce au urmat după criza din zona euro.

A concediat 2.600 de angajați în 2016

Monte dei Paschi di Siena a concediat în anul 2016 2.600 de angajați și a închis aproximativ un sfert din sucursale. De asemenea, a vândut în acea perioadă credite neperformante pentru îmbunătățirea profitabilității în cadrul unei strategii gândire de directorul general Marco Morelli.

Modificările au avut ca scop atragerea investitorilor pentru un plan de redresare esențial supraviețuirii instituției financiare, a relatat Bloomberg. Instituția s-a aflat în criză mulți ani din cauza achizițiilor dezastruoase, a pierderilor provocate de tranzacții și a nivelului ridicat al creditelor neperformante.