Cea mai scumpă plantă pentru care oamenii plăteau o avere să o consume. Acum ar fi dispărut, e o amintire doar în cărțile de istorie

de: Ionuț Vieru
09 10. 2022

Probabil că nu multă lume știe, însă pe vremea Imperiului Roman era o plantă pe care toți bucătarii voiau să pună mâna, întrucât era cel mai scump condiment. Aceasta a fost recoltată excesiv, iar specialiștii spun că a dispărut după anul 50 d.Hr. Cu toate acestea, unii sunt de părere că încă mai poate fi găsită.

Cea mai scumpă plantă din lume

Este vorba despre Silphium, un condiment din Africa de Nord, foarte apreciat în bucătăria romanilor și a grecilor. O altă denumire a plantei este Silphion. Planta creștea într-o zonă restrânsă, o zonă unde era multă umiditate. Pe lângă faptul că era rară, era și foarte greu de procurat.

„Silphium-ul era o plantă asemănătoare cu chimenul care creștea în Africa de Nord. Aproape toate părțile plantei – rășina din tulpină, rădăcina uscată și măcinată și frunzele – erau folosite pentru condimentare. Planta era extrem de căutată, iar regiunea Cirenaica din nordul Africii, care o cultiva, s-a îmbogățit din exploatarea ei, lucru dovedit cu mândrie și de monedele orașului Cyrene, care purtau imaginea plantei”, a spus Veronika Grimm în cartea Istoria gustului, coordonată de Paul Freedman.

Romanii foloseau planta ca și condiment, iar grecii au folosit-o ca și medicament, crezând că este bună la toate. Planta nord-africană nu a putut fi cultivată, chiar dacă cererea era extrem de mare. A fost recoltată excesiv, iar la sfârșitul secolului I d.Hr a dispărut. În cartea sa, Veronika a precizat că ultimul exemplar l-a primit Împăratul Nero.

Se mai găsește planta și în zilele noastre?

Nu cu foarte mult timp în urmă, National Geographic a publicat un articol despre un profesor din Istanbul. Acesta susține că a descoperit, în regiunea Capadoccia, plante cu flori galbene care sunt similare cu cele căutate de pre vremea romanilor.

Planta descoperită de profesor se numește Ferula drudeana. Se crede că are foarte multe în comun cu Silphium-ul de pe vremuri. Însă, un lucru este cert. În zilele noastre există un locuitor pentru Silphium.

Se numește Asafetida, foarte popular în India. Este un condiment folosit des, cu un miros puternic și înțepător. Chiar dacă este populară în India, Asafetida nu este cultivată acolo. În realitate, ea este adusă din țări precum Afghanistan, Kazahstan și Uzbekistan, importurile depășind 100 milioane dolari/an.

Asafetida este o plantă care crește la temperaturi de sub 35 de grade Celsius, iar India are multe zone tropicale unde temperatura ajunge și la 45 de grade Celsius.