Cea mai proastă veste pentru cei cu mașini pe benzină și motorină. Prețurile au explodat la Petrom

Cea mai proastă veste pentru cei cu mașini pe benzină și motorină. Prețurile au explodat la Petrom
Cea mai proastă veste pentru cei cu mașini pe benzină și motorină. Prețurile au explodat la Petrom

Șoferi, țineți-vă bine! Petrom a crescut prețurile. De la finalul lunii aprilie și până acum, benzina s-a scumpit cu șase bani pe litru.

Prețurile la benzină și motorină au explodat la Petrom

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut prețul la benzina și motorina cu 4 bani pe litru în stațiile proprii după o creștere cu trei bani operată recent. Sunt printre primele scumpiri de la finalul lunii aprilie până acum, cauzate de majorarea prețurilor la țiței.

 

Potrivit economica.net, la stația de pe Șoseaua Alexandriei din București, considerată cea mai ieftină din Capitală, benzina costă 4,24 lei pe litru, comparativ cu 4,20 lei cât era ieri. La aceeași stație, prețul motorinei standard este acum 4,5 lei/litru, putându-se observa și aici o creștere cumulată de șapte bani pe litru, de la 30 aprilie, când compania a operat ultimele ieftiniri.

Scumpirile sunt cauzate de revenirea parțială a prețurilor la petrol, care duc la o creștere a cotațiilor produselor petroliere. În prezent, cotația petrolului Brent este de 40,3 dolari barilul, în condițiile în care în luna aprilie scăzuse și la 21 de dolari.

A doua creștere din ultimele zile

Este a doua creștere de preț a carburanților din ultimele zile după ieftiniri accelerate cauzate de cotațiile în scădere ale petrolului. Prețul benzinei la stația numită era 4,18 lei/litru. La finalul săptămânii precedente, compania petrolieră crescuse prețurile cu 3 bani, fiind și prima schimbare de preț de la 30 aprilie până acum, așa că de la finalul lunii aprilie și până acum, benzina s-a scumpit cu șase bani pe litru.

Țara noastră este situată pe locul șapte între statele Uniunii Europene în ceea ce privește cel mai mic preț al motorinei, după Bulgaria, Ungaria, Letonia, Lituania, Luxemburg și Polonia. Comparativ cu celelalte țări UE, România se clasează pe locul 22 la benzina fără taxe ca fiind cea mai ieftină, în timp ce motorina fără taxe comercializată la noi este pe locul al 17-lea în topul celor mai mici prețuri.