Cea mai periculoasă băutură pe timp de caniculă. Ce să nu bei când e prea cald afară
În această perioadă, când canicula a pus stăpânire pe întreaga țară, spun medicii, deshidratarea și insolația sunt două boli foarte frecvente legate de căldură, care pot pune viața în pericol dacă nu sunt tratate. În aceeași măsură specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la cea mai periculoasă băutură pe timp de caniculă, enunțând în același timp ce să nu bem când e prea cald afară.
Deshidratarea și insolația, inamicii noștri pe caniculă
Deshidratarea poate fi o boală gravă legată de căldură. Este, de asemenea, un efect secundar periculos al diareei, vărsăturilor și febrei. Copiii și persoanele de peste 60 de ani sunt deosebit de susceptibile la deshidratare.
În condiții normale, cu toții pierdem zilnic apă din corp prin transpirație, lacrimi, respirație, urină și scaun. La o persoană sănătoasă, această apă este înlocuită prin consumul de lichide și prin consumul de alimente care conțin apă.
Vezi și: Câte pahare cu apă trebuie să bei pe zi ca să eviți deshidratarea. Sfatul specialiștilor
Atunci când o persoană se îmbolnăvește atât de tare, cu febră, diaree sau vărsături, apare deshidratarea. De asemenea, se întâmplă dacă o persoană este supraexpusă la soare și nu bea suficientă apă.
Aceasta este cauzată atunci când organismul pierde conținutul de apă și sărurile esențiale ale corpului, cum ar fi sodiul și potasiul.
”Ocazional, deshidratarea poate fi cauzată de medicamente, cum ar fi diureticele. Acestea epuizează fluidele corporale și electroliții. Oricare ar fi cauza, deshidratarea trebuie tratată cât mai curând posibil”, spun medicii.
În același context trebuie să fim extrem de atenți la ceea ce mâncăm, și mai ales la ceea ce bem în aceste perioadă de caniculă, existând anumite riscuri la care ne putem supune.
Vezi și: Câta apă trebuie să bei pe caniculă în funcție de vârstă. Așa vei evita deshidratarea
De cealată parte, insolația este cea mai gravă formă de boală provocată de căldură și reprezintă o urgență care pune în pericol viața. Este rezultatul unei expuneri îndelungate și extreme la soare.
În acest caz, o persoană nu transpiră suficient pentru a scădea temperatura corpului. Vârstnicii, sugarii, persoanele care lucrează în aer liber, persoanele cu boli psihice, obezitatea, circulația deficitară și cele care iau anumite tipuri de medicamente sau consumă alcool sunt cele mai predispuse la insolație.
Este o afecțiune care se dezvoltă rapid și necesită tratament medical imediat. Corpul nostru produce o cantitate imensă de căldură internă și, în mod normal, ne răcim prin transpirație și prin radiația de căldură prin piele.
Cu toate acestea, în anumite circumstanțe, cum ar fi căldura extremă, umiditatea ridicată sau o activitate viguroasă în soarele fierbinte, acest sistem de răcire poate începe să cedeze. Acest lucru permite acumularea căldurii la niveluri periculoase.
Dacă o persoană se deshidratează și nu poate transpira suficient pentru a-și răcori corpul, temperatura sa internă poate crește la niveluri periculos de ridicate. Acest lucru provoacă un accident vascular cerebral din cauza căldurii.
Vezi și: Cum previi insolația. 8 reguli de aur pentru sănătatea ta
Specialiștii spun care este cea mai periculoasă băutură pe timp de caniculă
Există măsuri de precauție care vă pot ajuta să vă protejați împotriva efectelor negative ale caniculei. Cu alte cuvinte, în această perioadă, trebuie să bem multe lichide în timpul activităților în aer liber, mai ales în zilele călduroase.
Apa și băuturile sportive sunt băuturile de alegere. Recomandările specialiștilor spun că trebuie să purtăm haine ușoare, bine țesute, largi și în culori deschise, să programăm activitățile viguroase și sporturile pentru momentele mai răcoroase ale zilei.
În aceeași măsură, specialiștii spun și care este cea mai periculoasă băutură pe timp de caniculă, făcând referire la ceaiul cu cofeină, cafeaua, sucurile și alcoolul, deoarece acestea pot duce la deshidratare.
Ce să nu bei când e prea cald afară. Ceaiul cu cofeină este cea mai periculoasă băutură pe timp de caniculă
Potrivit OMS, băuturile pe care nu ar trebui să le consumați în timpul valurilor de căldură, potrivit avertismentului dat de specialiști, sunt următaorele:
- Ceai cu cofeină,
- Alcoolul,
- Cafeaua,
- Băuturi răcoritoare carbogazoase,
- Băuturi cu o cantitate mare de zahăr.
Atât alcoolul, cât și cofeina sunt diuretice, ceea ce înseamnă că pot provoca deshidratarea organismului. De aceea, ar trebui să încercați să le evitați pe cât posibil.
În loc să vă satisfacă setea, băuturile gazoase și cele cu zahăr vă deshidratează și mai mult.
Vezi și: Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei apă rece în timpul verii. Medicii sunt vehemenți
Conținutul lor de zahăr și cofeină nu înlocuiesc niciun lichid pierdut prin transpirație. Adică, face mai mult rău fără să ofere nicio compensație.
Avizul menționează că consumul acestor băuturi poate duce la pierderea mai multor lichide corporale. Acest lucru poate provoca crampe la stomac.
Concluzie
Așadar, mai ales acum când valorile termice sunt extrem de ridicate, este important să știm ce putem bea și ce anume trebuie evitat când vorbim de hidratare și băuturile care ne pot ajuta.
Mare atenție și nu ieșiți afară dacă avertismentele meteorologilor anunță valori termice extreme.