Cea mai nouă metodă de înșelătorie este Metoda „Covid”, mai periculoasă decât „Accidentul”. Așa și-au umplut buzunarele de bani șase ieșeni

de: Ionuț Vieru
10 11. 2021

Șase indivizi au fost trimiși în judecată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași, fiind acuzați de înșelăciune în formă continuată. Anchetatorii spun că aceștia au folosit Metoda „Covid”, astfel au reușit să păcălească mai multe persoane.

O nouă metodă de înșelătorie

Urmează ca Judecătoria Iași să stabilească un prim termen al procesului penal, iar magistrații vor asculta ce au de spus toate părțile implicate. Victimele erau, în general, persoane în vârstă.

Aceștia contactau telefonic diferite persoane care foloseau posturi de telefonie fixă, dându-se drept medici, spunând că rudele sau persoanele apropiate victimelor sunt infectate cu Covid-19, iar starea lor de sănătate este gravă, solicitând o sumă de bani pentru achiziția medicamentelor.

„În perioada noiembrie – decembrie 2020, la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași au fost sesizate mai multe fapte de înșelăciune prin Metoda «Covid», victimele fiind în general din rândul persoanelor în vârstă.

În urma materialului probator administrat, s-a stabilit că inculpații R.Ș. (Răzvan Șerban – n.r.) și D.E.T. (David Emanuel Turcu – n.r.), deținuți în Penitenciarul Galați în momentul comiterii faptelor, au contactat telefonic victime care foloseau posturi de telefonie fixă, recomandându-se drept medici, susținând că persoane apropiate victimelor sunt infectate cu COVID-19 și au o stare de sănătate precară din cauza acestei boli, solicitând totodată remiterea unor sume consistente de bani sub pretextul achiziționării de ventilatoare pentru asigurarea alimentării cu oxigen, în vederea salvării vieții persoanelor apropiate”, a declarat Dragoș Bordianu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.

Prejudiciul enorm cauzat de cei șase indivizi

Anchetatorii susțin că cei șase au intrat în vizorul lor la finele anului trecut. Potrivit acestora, victimele erau convinse să îi dea sumele de bani lui Sorin Marius Dascălu. Acesta se deplasa la locuințelor lor și se prezenta ca un reprezentant al unor spitale.

Bărbatul a fost reținut de un procuror pe data de 5 decembrie 2020, fiind arestat preventiv timp de 30 de zile, începând cu data de 6 decembrie 2020. Măsura a fost prelungită de către judecătorul de drepturi și libertăți. Ulterior, măsura a fost înlocuită cu controlul judiciar, acesta fiind trimis în judecată.

„Precizăm că toate persoanele beneficiază de prezumția de nevinovăție, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive”, a subliniat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.

Prejudiciul cauzat în acest dosar este de aproximativ 65.000 de lei. Una dintre victime a plătit suma de 23.000 de lei. De asemenea, alte 10 persoane au cerut despăgubiri.