Cea mai nouă autostradă promisă în România: ce orașe leagă și când se va construi

de: Puiu Alexandru
12 12. 2019

Românii sunt cei mai ineficienți în a realiza autostrăzi, infrastructura fiind egală cu zero în foarte multe colțuri ale țării. Asta nu înseamnă însă că nu se realizează proiecte noi pe marginea acestui subiect.

O nouă autostradă ipotetică va lega la un moment dat localitățile Siret – Suceava – Ploieși. Promisiunea legată de autostrada A7 a fost făcută de Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava. Anunțul a fost făcut după o ședință împreună cu noul director al Companiei Naționale de Administrare a infrastructurii Rutiere, Sorin Scarlat. În același context a fost prezent prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan.

„Cea mai bună veste este aceea că se va construi autostrada Siret – Suceava – Ploieşti (A7), care va fi finanţată din fonduri europene. Studiile de fezabilitate pentru tronsoanele Siret – Suceava, de 41 de kilometri şi Suceava – Paşcani, de 60 de kilometri, vor fi scoase la licitaţie până la sfârşitul acestei luni”, a promis şeful administraţiei judeţene.

Conform estimărilor, nu ar trebui să existe probleme în materializarea uneia dintre singurele autostrăzi din regiunea Moldovei, dar este greu de prezis la această oră când va dura proiectul. Într-o lume ideală ar trebui să putem circula pe tronsonul respectiv în următorii cinci ani, dar ne vom bucura și dacă vom avea acces la A7 la finalul următorului deceniu.

Valoarea investiții pentru tronsonul de autostradă Siret – Suceava este estimată la 893 milioane de lei. Având în vedere distanța de la Suceava la Pașcani, semnificativ mai mare, prețul pentru acea bucată ar putea ajunge până la 1,3 miliarde de lei. În total, ar trebui să vorbim de o lungime totală pentru A7 de vreo 430 kilometri, în timp ce investiția totală va fi de 4,9 miliarde de lei.

Nu putem decât să sperăm vom vedea măcar o parte din acei 430 de kilometri construiți în următorii ani. Având în vedere precedentele din trecut, cel mai probabil, peste vreo 2-3 ani ar trebui să fie prezentate primele scuze pentru a explica de ce nu a fost posibil acest lucru.