Cea mai neașteptată consecință ca urmare a intrării României în Schengen. Ce se va întâmpla cu angajații asiatici din țară

de: Ștefan R. Apostol
01 04. 2024

Odată cu finalul lunii martie, așa cum era deja programat, România a intrat în spațiul Schengen, cel puțin pe calea aerului și pe calea apei. În acest context, multe voci au început să atragă atenția vorbind despre cea mai neașteptată consecință ca urmare a intrării României în Schengen. Citește mai departe și află ce se va întâmpla cu angajații asiatici din țară, în aceste condiții.

România, în spațiul aerian și maritim Schengen

De la finalul lunii martie, după cum deja se știe, România este în spațiul aerian și maritim Schengen. Cu alte cuvinte, cei care vor călătorii de acum în colo în țările membre, nu vor mai staționa la controalele documentelor pe aeroporturi, la fel și în cazul transporturilor maritime.

Dar, așa cum spun deja anumite voci, se întrevede cea mai neașteptată consecință ca urmare a intrării României în Schengen, pe lângă regulile pe care trebuie să le ştie românii, odată cu acceptarea.

Perspectiva aderării României la Spațiul Schengen a stârnit într-adevăr speranțe în rândul angajaților din țările asiatice dornice să caute oportunități în regiunile solide din punct de vedere economic ale Europei.

Care este cea mai neașteptată consecință ca urmare a intrării României în Schengen

Cu toate acestea, este esențial să recunoaștem provocările și riscurile asociate cu acest efort, mai ales din acest punct de vedere, despre care, într-o formă mult mai dură, eram acuzați de Austria când nu ne acorda votul de intrare definitivă în spațiul Schengen, care și la acest moment declară că Poziţia rămâne neschimbată.

Concret, perspectiva aderării a devenit o șansă în plus pentru cei veniți din țările asiatice sărace, și în căutarea unui trai mai bun într-unul din statele membre, altele decât România, care devine astfel un punct de tranziție.

Este clar că, în noile condiții, munca ilegală în România sau în orice altă țară din spațiul Schengen nu numai că prezintă riscuri semnificative pentru siguranța și bunăstarea persoanelor, dar subminează și integritatea piețelor muncii și contribuie la exploatare și abuzuri, și nu că până acum ar fi fost altfel.

Ce se va întâmpla cu angajații asiatici din țară, ca urmare a intrării României în Schengen

Afluxul de angajați străini în România, și mai ales a celor din zona Asiei, ca urmare a intrării în spațiul Schengen, ar putea exacerba provocările existente în ceea ce privește integrarea pieței muncii și coeziunea socială, sunt de părere analiști europeni care monitorizeează de ceva vreme piața muncii din România, și mai ales a celor veniți din Asia, deși cancelaria Austriei, precum și Țările de Jos spuneau că ar fi greşit să se dea undă verde.

În timp ce intrarea României în Schengen oferă anumite perspective promițătoare pentru angajații din țări asiatice, este esențială abordarea oportunităților cu prudență, „asigurând respectarea legilor privind imigrația și promovând practici etice de angajare”, sunt de părere reprezentanții instituțiilor de monitorizare.

În aceeași ordine de idei, mai spun specialiștii din piața muncii, procentul angajaților asiatici care va migra spre o altă țară membră Schengen, unde traiul este mai bun, va crește cu cel puțin 40-50%, față de perioada anterioară, în special din zona de retail, și mai ales din zona construcțiilor, unde multe companii românești importau forța de muncă din aceste țări.