Cea mai mică locuință din Europa. Are doar 1 metru lățime

de: Sabina Anastasia
02 04. 2024

Tu știi cum arată cea mai mică locuință din Europa? Are 1 metru lățime, însă după ce intri pe ușa ei, spațiul se extinde treptat, atingând o lățime confortabilă de 3 metri. Imobilul a fost gândit astfel înadins, pentru a evita achitarea unor taxe mari la stat. Istoria interesantă a clădirii de lângă Hotel Canalview.

Adresa exactă la care găsești cea mai mică locuință din Europa

Poți să vezi cea mai mică locuință din Europa? Este cea marcată cu numărul 7, pe strada Canalul Singel, lângă Hotel Canalview. Înainte de a intra în detalii privind istoria casei, să îți povestim câte ceva despre acest canal. A fost săpat în 1480, pentru a înconjura orașul Amsterdam medieval.

Aproximativ o sută de ani mai târziu, Amsterdam a fost extins dincolo de șanțul Singel pentru a crea spațiu suplimentar pentru construcția de imobile. Prima parte a canalului, cea din spatele caselor, de la vest, a fost săpată în 1585, însă proiectul a fost întârziat din cauza crizei economice.

Case construite ușă lângă ușă pe Canalul Singel din Amsterdam

În timpul Epocii de Aur, canalul a devenit o zonă imobiliară de prim rang pentru elita comercială în ascensiune care, în încercările ei de a depăși alți aristocrați, a umplut strada de case construite una lângă alta. Singura problemă au fost taxele: impozitul creștea direct proporțional cu suprafața fațadei.

Totuși, acest lucru nu i-a împiedicat pe comercianți să-și construiască locuințe mărețe. În mod paradoxal, acest venit suplimentar ce revenea membrilor consiliului orașului avea să fie sursă de finanțare pentru construcția celebrului canal, pe care astăzi îl știm drept stradă.

Cea mai îngustă casă are în realitate 3 metri lățime la interior

Pe această stradă, pe Canalul Singel, la numărul 7, lângă Hotel Canalview, în Amsterdam se află o locuință cu o fațadă îngustă, construită astfel cu scopul de a evita un impozit foarte mare. Este considerată cea mai mică locuință din Europa, deși unele voci pun acest aspect sub semnul întrebării.

O ușă standard are aproximativ 90 de centimetri la locuințele din această zonă, așa că nu lasă loc pentru detalii suplimentare. Locuința de la numărul 7 are 1 metru în lățime, potrivit informațiilor publice. Odată ce intri însă, acest micuț imobil crește treptat în dimensiuni, atingând o lățime de circa 3 metri.

Forma de evaziune fiscală prin care proprietarii încercau sfidarea statului

Expansiunea ciudată a locuinței nu a reprezentat o eroare a proiectului de construcție, ci de fapt o formă timpurie de evaziune fiscală.

Proprietarul și-a construit fațada cât mai îngustă pentru a reduce valoarea impozitului pe care trebuia să-l plătească și, deși casa la interior era mai mare, a trebuit să achite impozitul doar în funcție de cât de mare era fațada.