Cea mai mare pensie din România bate și recorduri din UE
Cum a ajuns România, una dintre cele mai sărace țări din Uniunea Europeana, să aibă cei mai bogați pensionari din Europa? Simplu. Prin noua lege a pensiilor dată de PSD-ALDE, fără să ia în calcul anumite dezechilibre provocate de pensiile speciale.
Sigur, este vorba doar despre anumiți pensionari, nu despre cei care se chinuie în continuare cu un trai aflat la limita supraviețuirii. Să nu uităm de acele pensii speciale pe care le susțin puținii salariați de acum. Inclusiv salariații din sectorul privat, cărora li se percep aceleași impozite ca în sectorul de stat, fără să aibă aceleași beneficii precum cei din sectorul bugetar.
În altă ordine de idei, cea mai mare pensie din România a crescut în 2018 cu aproape 50% datorită noilor modificări aduse de legea pensiilor, propusă de Ministerul Muncii, condus de Olguța Vasilescu.
Dacă aveai impresia că pensia ta a crescut semnificativ datorită PSD-ALDE, e bine să știi cu cât a crescut la alți pensionari, mai favorizați decât tine. Și nu, nu-ți imagina că în tinerețe au avut o contribuție mai mare decât tine, că au adus pacea pe Pământ sau au făcut alt bine omenirii.
Cea mai mare pensie din România a crescut de la 34.700 de lei la 51.334 de lei și este cea mai mare pensie de stat din întreaga Europă la momentul actual.
Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), cel mai bogat pensionar este Gheorghe Bălășoiu, fost procuror-șef în județul Argeș și fost comandant al Penitenciarului Colibași. El are acum o pensie brută de 56.816 lei (12.250 de euro) și încasează în mână 51.334 de lei.
Asta înseamnă că pensia lui Bălășoiu a crescut cu 16.634 de lei în doar zece luni, adică 1663,4 lei pe lună. Iar aici, intră toate persoanele cu pensii speciale.
Pensia lui Bălășoiu este cea mai mare din Europa, la categoria cetățenilor care nu au deținut demnități în stat.
Ca reper, pensia medie din Germania este putin peste 1.200 euro. Anul 2018 a adus un impozit pentru 54.000 de pensionari germani din cauza creșterii valorii pensiei anuale cu peste 9.000 euro/persoană.
În alte țări din Europa, pensii mai mari decât Gheorghe Bălășoiu au numai foștii președinți de state, care, la fel ca la noi, cumulează pensia pentru calitatea de fost șef de stat cu pensia corespunzătoare activității din sectorul public pe care a prestat-o anterior preluării mandatului de președinte.
De exemplu, François Hollande, fostul președinte al Franței, are o pensie brută de 6.220 de euro pe lună.