Cea mai mare întoarcere în România din ultimii 30 de ani. Domeniul unde specialiștii revin și se plătesc salarii ca afară

de: Ștefan R. Apostol
23 08. 2023

Așa cum scriam și cu altă ocazie, în Diaspora, conform statisticii, ar fi reali peste 9 milioane de români. Dar lucrurile se pare că s-au schimbat, cel puțin pentru un număr impotant de români. Specialiștii în piața muncii spun că este cea mai mare întoarcere în România din ultimii 30 de ani, precizând și domeniul unde specialistii revin si se platesc salarii ca afară.

Criza forței de muncă și lipsa specialiștilor în România

Odată cu deschiderea granițelor, după 1990, s-a produs un adevărat exod al românilor care luau decizia de părăsi România pentru a se stabili în statele occidentale. Majoritatea aveau să plece spre Italia, ulterior Anglia și Spania, precum și în Franța.

Exodul, care l-a început nu a creat panică în economia românească, ulterior a început să scoată la iveală începutul unei crize care durează și astăzi, și anume lipsa unor oameni bine pregătiți în diferitele domenii de activitate.

Vezi și: Concedieri masive la un gigant mondial. Zeci de mii de oameni rămân fără loc de muncă, situaţia e îngrijorătoare

În afară de asta, generațiile tinere de absolvenți de studii universitare au decis să plece din țară după terminarea facultății, majoritatea optând spre specializări în centre importante din străinătate, ulterior rămânând ca angajați aici.

Anul pandemiei, 2020 dar și următorii doi ani, au adus un efect invers, iar la finalul anului trecut, statistica vorbea de cel puțin 50.000 de români reveniți acasă.

Peste 50.000 de români reveniți, alți 50.000 plecați

Pe de altă parte, tot în același an, alți 50.000 aveau să părăsească România.

În total, 50.000 de români au părăsit România în 2022, potrivit cotidianului Adevărul, adăugând că numărul record echivalează cu populația unui oraș mediu, cum ar fi Giurgiu, de exemplu. Potrivit experților citați de ziar, criza demografică continuă, rezultând din motive economice și sociale.

România are nevoie de specialiști

Creșterea naturală negativă se adaugă la această problemă. Potrivit Institutului Național de Statistică, în aprilie 2023 au fost cu 2.853 de nou-născuți mai puțini față de aceeași lună din 2022. Creșterea naturală a fost negativă în aprilie 2023, la fel ca și în aprilie 2022.

Vezi și: Un oraș din România se confruntă cu o criză de muncitori calificați. De ce sunt abandonate școlile profesionale

Specialiștii vorbesc despre cea mai mare întoarcere în România din ultimii 30 de ani

Dar, cu toate aceste cifre, specialiștii din piața muncii vorbesc despre cea mai mare întoarcere în România din ultimii 30 de ani. Deși în Europa este o criză accentuată de specialiști, în varii domenii de activitate, cei 50.000 de români reveniți acasă au decis asta, tocmai datorită pandemiei și restricțiilor impuse de statele din care reveneau.

În ultimii doi an, în anumite domenii românii reveniți sunt angajați pe baza specializărilor avute, iar salariile oferite sunt competitive și aproape la valoarea celor din afara țării, precum sunt cele din construcții, fiind nevoie de pesona calficiat, având în vedere că există o criză de cel puțin 500.000 de oameni.

”Suntem conștienți cu toții că această întoarcere a românilor din diaspora a început odată cu pandemia, când au fost forțați să se întoarcă. Mulți dintre ei probabil că au rămas, pentru că au găsit oportunități de angajare.

Pandemia probabil că a avut acest rol benefic. Au preferat să stea cu familia și au început să testeze piața muncii, au văzut că este mai bine, că salariile au crescut.

Mă refer aici la cei calificați și cei bine pregătiți, aici observ o creștere importantă”, spune Vlad Iliescu, Director General Atelierele ILBAH, conform DCNews.

Vezi și: Lovitura devastatoare pentru un milion de români, alți 100.000 stau în incertitudine. Pandemia a pus capac singurului lor loc de muncă

Același Vlad Iliescu readuce în discuție, din păcate lipsa de specialiști, în mai toate domeniile, iar statistic vorbind acesta spune că doar în zona de construcții ar fi nevoie de cel puțin același număr de români, precum cei reveniți în 2022 și plecați în același an.