Cea mai mare gaură neagră din Univers. Descoperirea incredibilă a oamenilor de știință

Cea mai mare gaură neagră din Univers. Descoperirea incredibilă a oamenilor de știință
Cea mai mare gaură neagră din Univers. Descoperirea incredibilă a oamenilor de știință

Un studiu publicat recent arată că cea mai mare gaură neagră din univers este de 34 de miliarde de ori mai mare decât soarele nostru și se hrănește în fiecare zi cu un soare echivalent al celui din sistemul nostru solar.

Cea mai mare gaură neagră din Univers

Această masivă gaură neagră a fost identificată și studiată prima dată de cercetători în anul 2018. La început, ei credeau că o masă echivalentă cu soarele nostru este consumată la fiecare două zile, însă noile date indică faptul că, de fapt, crește de două ori mai repede.

Această gaura neagră este cunoscută ca J2157 şi se află la o distanţă de peste 12 miliarde de ani-lumină în universul îndepărtat.

Astronomii o studiază ca să înțeleagă cum au evoluat aceste maasive găuri negre în primele zile ale universului. Astfel că, cercetătorii continuă să caute găuri negre mai masive decât aceasta pentru a înțelege cum au crescut.

”Această gaură neagră există dintr-o perioadă în care universul avea doar 1,2 miliarde de ani, mai puţin de 10% din vârsta sa actuală”, a precizat Christopher Onken, autorul principal al studiului.

A fost descoperită datorită luminozității ei

Astfel, J2157 face ca gaura neagră supermasivă numită Săgetătorul A *, aflată în galaxia Căii Lactee, să pară mică.

”Masa găurii negre este de aproximativ 8.000 de ori mai mare decât cea din Centrul Căii Lactee”, a precizat Onken.

”Dacă gaura neagră a Căii Lactee ar crește la această dimensiune, ar trebui să înghită două treimi din toate stelele din galaxia noastră”, a mai spus cercetătorul din Australia.

De menționat este că cercetătorii au descoperit pentru prima dată gaura neagră J2157 datorită luminozității ei. În timp ce lumina nu poate trece de găurile negre, aceasta emite raze X și lumină ultravioletă care sunt create datorită apetitului său enorm.

De asemene, astronomii au definit această gaură neagră ca fiind cel mai luminos quasar cunoscut. Quasarii sunt găuri negre supermasive din galaxii care emit energie prin discurile lor gazoase, încât prin telescoape apar precum stelele.