Cea mai înaltă cascadă din România. Ce legendă tristă are acest loc extrem de populat
Frumusețile României nu contenesc să surprindă pe toată lumea, pe cei care locuiesc aici, dar mai cu seamă pe turiștii surprinși de peisajele de basm pe care le avem. Care este legenda impresionantă din spatele celei mai înalte cascade de la noi?
Legenda din spatele celei mai înalte cascade din România
România are și multe lucruri cu care se poate lăuda, iar de departe cele care continuă să îi uimească și pe locuitorii ei sunt peisajele. Mai mult decât atât, acestea sunt împletite cu legende din popor care îi impresionează de-a dreptul pe turiștii străini care le aud.
Cascada Cailor este una din cele mai frumoase și înalte pe care țara noastră le deține și este vizitată an de an de mii de oameni. Aceasta se află la altitudinea de 1.300 de metri, iar căderea de apă este de 90 de metri.
Cascada este situată în apropierea stațiunii turistice Borșa, în partea de Nord-Est a Munților Rodnei. Apa este adunată într-un circ glaciar și se scurge peste un abrupt calcaros care se numește „Podul Cailor”, pe mai multe trepte care formează cascada.
Locul este accesibil din mai multe direcții, dinspre Borșa-Complex cu telescaunul sau pe jos, din zonele mai înalte ale Munților Rodnei. Primăvara este sezonul cel mai potrivit pentru vizita ei pentru că debitul apei crește, iar ea se poate vedea în toată splendoarea.
- Cum să ajungi acolo?
-Baia Mare – Sighetu Marmației – Vișeu de Sus – Moisei – Borsa (DN 18) – Maramureș – Șesuri, care face legătură cu Bistrița peste Pasul Prislop (DN 17): Suceava – Câmpulung Moldovenesc – Vatră Dornei – Bistrița sau pe DN 17C, pe drumul care face legătură cu Bistrița, Năsăud și Dej.
Localnicii au botezat locul
O astfel de minunăție nu putea să rămână fără o poveste din popor care spune că aici caii și-au pierdut aripile. Conform legendei, Muntele Piatra Rea era locul preferat al localnicilor pentru hergheliile de cai din primăvară până în toamnă datorită pășunilor întinse.
Raiul cailor nu era chiar atât de liniștitor pentru că ursul le dădea târcoale, iar sute de cai stăteau în panică pe munte. De obicei, ursul încerca să-i încolțească pe deasupra prăpăstiilor, iar aici animalele nu aveau altă soluție decât să se arunce în hău la vederea prădătorului.
Într-o noapte furtunoasă, speriați de urs, caii au luat-o la fugă direct spre prăpastie. Din spusele localnicilor, deținătorii lor au găsit dimineața următoare nu mai puțin de 15 cai fără suflare în josul cascadei de azi. De atunci, cei din zonă i-au spus locului Cascada Cailor, în amintirea sufletelor pierdute.