Cea mai fascinantă iluzie optică. Doar 1% dintre oameni reușesc să își dea seama. Poți și tu?

de: Bișinicu Andreea
23 02. 2022

Crezi că îți poți da seama și tu ce se ascunde în spatele acestei iluzii optice? Studiile arată că un procent infim de numai 1% dintre oameni au reușit să divulge misterul și să își dea seama cum se rezolvă, cu adevărat, ghicitoarea. Nu e totul așa cum pare. Care este răspunsul corect. Ce se află în spatele imaginii.

Adevărul din spatele iluziei optice a omului cu pălărie

Iluzia optică a omului cu mustață și pălărie a devenit virală în mediul online, după ce internauții s-au dat peste cap pentru a rezolva „ghicitoarea” din spatele desenului controversat. Imaginea a fost creată de Valentine Dubinin, un desenator si animator originar din Rusia.

Iluzia optică este cel puțin savuroasă. Se pare că foarte puține persoane reușesc să vadă imaginea ascunsă din desen. În timp ce 99% dintre oameni observă bărbatul din imagine, cel cu mustață, ochi închiși și bască pe cap, doar 1% dintre respondenți au văzut figura unui cățel care ține, între lăbuțe, un os.

Explicația este extrem de simplă. Pentru a vedea imaginea patrupedului, tot ce trebuie să faci este să privești invers desenul, mai exact, să întorci fotografia cu susul în jos.

Iluziile optice se numesc figuri iluzorii, fiind imagini menite să exploateze felul în care percepem și interpretăm lucrurile la nivel vizual.

Ce sunt, de fapt, iluziile optice

Cercetătorii din mai multe domenii au fost încântați de felul extraordinar în care oamenii percep anumite desene și imagini, de-a lungul zecilor de ani.

Deși este fascinant, oamenii de știință și psihologii încă nu și-au dat seama ce parte a creierului uman deslușește secretul iluziilor optice sau de ce oameni pot trece, cu ușurință, de la o imagine la alta.

Pe de altă parte, alți oameni nu pot face deloc trecerea de la o imagine la alta, fiind blocați pe o singură iluzie, lucru ce pare a fi și mai misterios.

Iluziile optice apar la interacțiunea diverselor idei predefinite privind lumea exterioară și conduc la așa zisa „deducție inconștientă”. Sunt cele mai interesante și mai bine cunoscute. Nu au o cauză fiziologică, acționează la nivelul interpretării vizuale, al ipotezelor preconcepute. Au fost studiate în secolul al XIX-lea de către Hermann von Helmholtz.

 

Colaj foto : Iozan Carmen