Cea mai bună varză murată, secretul localnicilor din Milișăuți. Rețeta perfectă, doar aici se face așa
În sezonul rece, când nu prea mai găsim legume proaspete, toate gospodinele trebăluiesc în bucutărie. Este deja împământenit obiceiul de a avea în casă, cel puțin un borcan mare cu varză murată. Dar, ca să iasă treaba bună, există rețete secrete, unele dintre ele păstrate din generație în genrație. Este și cazul localnicilor din Milișăuți, care au un secret bine păstrat, când vine vorba de varză murată.
Localnici duc datina mai departe
Obiceiurile populare, chiar și cele de a avea peste iarnă murături, în anumite zone din țară încă se mai păstrează. Unele dintre ele sunt vechi de câteva generații. Este și cazul localnicilor din Mirișăuți. Li s-a dus vestea pentru rețetele lor secrete, mai ales când vine vorba de varza murată. Se pare că varza murată făcută de localnici din localitatea Milișăuți a ajuns să fie cunoscută în toată țara. Numai că există un secret bine păstrat, până acum, de localnici.
Localitatea bucovineană are o tradiție, după spusele lor, de șapte generații în producția de varză murată, dar și a verzei proaspte, fiind cei mai mari cultivatori de ceapă și varză, din zonă. Conform datelor, aici se produc peste 500 de tone de murături în fiecare an, ceea ce putem spune că este un record demn de luat în seamă.
Secretul verzei murate de la Milișăuți
Printre veteranii producători de varză murată, se numără și doamna Eudochia Danileţ, care face asta încă din 1933, și până acum nimeni nu a reușit să-i afle secretul. Din 1950 și până în 2000, alături de soțul ei, a vândut peste tot varza murată, preparată după rețeta ei secretă.
În cele din urmă secretul s-a aflat și constă în recipientele în care va sta viitoarea varză murată. După spusele bătrânei este vorba de niște butoaie din lemn, numite căzi. În aceste recipiente, spunea femeia, capacitatea este de până la 20 de tone, și intră varză cât încape. (vezi galeria)
În afară de recipiente, mai spunea bătrâna, un alt secret este acela al saramurei. Dar și faptul că deasupra recipientelor se pun niște grătare și peitre mari. Pietrele mari preseasă varza peste an, după asta, se scot de acolo dacă vrei să mergi în târg și să le vinzi.
Bătrâna Eudochia Danileţ nu mai este în viață din anul 2000, dar secretul femeii a fost preluat de ceilalți localnici din Milișăuți, și este dus și astăzi. Dacă mergi prin Milișăuți ai să găsești la fiecare poartă acele căzi pline cu varză murată, făcută după rețete bătrânei Eudochia Danileţ.