Cea mai bună varză murată la butoi. Ingredientul secret pe care-l știu gospodinele, e atât de simplu
Alimentele fermentate au o istorie îndelungată în multe culturi, varza murată fiind unul dintre cele mai cunoscute exemple de feluri de preparate tradiționale fermentate. Rețeta pentru cea mai bună varză murată la butoi.
Rețetă varză murată la butoi
Deși ”sauerkraut” (varză murată) este un cuvânt german, felul de mâncare nu a provenit din Germania. El a luat rădăcini mai ales în bucătăriile din Europa Centrală și de Est, dar și în alte țări, inclusiv Țările de Jos, unde este cunoscută sub numele de ”zuurkool”, și în Franța, unde numele a devenit ”choucroute”. Numele în engleză este împrumutat din limba germană, unde înseamnă literalmente ”plantă acră” sau ”varză acră”.
Denumirile în slavă și alte limbi din Europa Centrală și de Est au semnificații similare cu cuvântul german: „varză fermentată”. Înainte ca alimentele congelate, înghețarea și transportul ieftin din zonele mai calde să devină disponibile, varza murată, precum alte alimente conservate, era o sursă de nutrienți pe timp de iarnă. Căpitanul James Cook lua cu el întotdeauna un depozit de varză murată în călătoriile sale pe mare, deoarece experiența îl învățase că aceasta previne scorbutul, o boală care apare din cauza aportului insuficient de vitamina C.
Ingrediente
Pentru un butoi de 60 de litri aveți nevoie de aproximativ 14 verze potrivite (cam 30 de kilograme), 30 de litri de apă, 30 de linguri de sare de mare, 1 legătură de mărar uscat cu tot cu tulpini, 1/3 sfeclă roșie, 2-3 ardei iuți, 10-15 foi de dafin, 20 de frunze de vișin, 1 plic de conservant, 2 linguri de cimbru uscat, o legătura de frunze de țelină și 25-30 de boabe de piper.
Mod de preparare
Puneți la foc o oală mare cu apă și încălziți-o la aproximativ 40-50 de grade. Pentru fiecare litri de apă puneți o lingură plină de sare, apoi adăugați și celelalte condimente și încălziți pe rând mai multe oale până când umpleți butoiul. Aveți în atenție să vă rămână cam 7-8 centimetri până sus.
După ce ați îndeplinit acest proces, puneți peste verze o bucată de marmură, un platou de sticlă sau un fund de plastic ori o tavă, pentru a le ține presate înăuntru, apoi puneți capacul. Vânturați varza în fiecare zi sau de două ori pe zi și țineți butoiul înăuntru, la temperatura camerei, ca să fermenteze.
După aproape două săptămâni, când aceasta a început să se acrească, dizolvați în puțină zeamă din butoi plicul de conservant și turnați-l peste varză, asfel nemaiprinzând floare. În final, dați butoiul la rece și, din când în când, vânturați varza. Pentru asta, e nevoie să introduceți în butoi un furtun mai subțire și suflați în el câteva minute.