Cea mai bună varză călită. Secretul știut numai de băcătari a fost dezvăluit
Dacă varza călită se află pe lista preparatelor pe care vrei să le gătești, dar nu ai încredere că vei reuși să-i oferi gustul tradițional, ai ajuns la locul potrivit. Regretatul maestru al gastronomiei românești Radu Anton Roman a dezvăluit care este secretul de care trebuie să ții cont, de fapt.
Secretul pentru cea mai bună varză călită
În perioada curentă, gospodinele roiesc în grădine pentru a pregăti legume pentru sezonul de iarnă. Fiindcă recoltele sunt în toi, româncele gătesc rețete specifice sezonului de sfârșit de vară, respectiv început de toamnă. Varza călită este o mâncare savuroasă, des gătită în prezent.
Rețeta nu este deloc complicată. Nu ai nevoie nici de foarte multe ingrediente pentru a reuși să-i oferi un gust savuros. Secretul acestui fel de mâncare stă în altceva, potrivit celebrului regretat maestru al gastronomiei românești Radu Anton Roman.
Bucătarul Radu Anton Roman a dezvăluit în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”, publicată la editura Paideia, rețeta pentru varză călită. În rândurile de mai jos, Playtech Știri îți va prezenta aceeași rețetă, care dacă o vei respecta vei obține un rezultat perfect.
Secretul de care trebuie să ții cont, dacă vrei ca toată lumea să se ridice de la masă, este următorul: pentru a fi fragedă, după ce a fost tocată, varza se amestecă bine cu sare grunjoasă și se lasă la odihnit timp de aproximativ 15 minute.
Rețetă simplă și rapidă de varză călită
Ingrediente:
- 3 linguri untdelemn
- 2 morcovi
- sare, piper, paprika
- 1 lingură de pastă de roşii
- 2 legături de mărar
- 200 ml supă de pasăre
- 200 g iaurt
- 200 g carne albă (piept de pui dezosat)
- 1-2 cârnaţi
- 100 g măduvă de viţel
- 6 verze potrivite
Mod de preparare:
- Se spală, se curăță, se împarte în patru și se toacă varza fideluță.
- Se spală și se taie carnea cubulețe, cârnații felii, iar morcovii se dau pe răzătoare.
- Se încinge uleiul și se pune varza în tigaie când acesta este fierbinte.
- Se călește varza cu morcov, boia şi piper, apoi se stinge cu supă.
- Se adaugă carnea peste varza călită, apoi cârnații, măduva, pasta de roșii și sarea.
- Se lasă amestecul să fiarbă înăbușit, timp de 30 de minute.
- Se spală și se toacă mărarul.
- Se drege varza călită cu iaurt, deasupra adăugându-se mărar.
Varza călită este gata. Poate fi servită la masă imediat, alături de o porție de mămăligă și ardei iute sau, bineînțeles, alături de alte produse în funcție de preferințe. Poftă bună!