Cea mai bună varză călită. Secretul știut numai de băcătari a fost dezvăluit

de: Sabina Anastasia
25 08. 2023

Dacă varza călită se află pe lista preparatelor pe care vrei să le gătești, dar nu ai încredere că vei reuși să-i oferi gustul tradițional, ai ajuns la locul potrivit. Regretatul maestru al gastronomiei românești Radu Anton Roman a dezvăluit care este secretul de care trebuie să ții cont, de fapt.

Secretul pentru cea mai bună varză călită

În perioada curentă, gospodinele roiesc în grădine pentru a pregăti legume pentru sezonul de iarnă. Fiindcă recoltele sunt în toi, româncele gătesc rețete specifice sezonului de sfârșit de vară, respectiv început de toamnă. Varza călită este o mâncare savuroasă, des gătită în prezent.

Rețeta nu este deloc complicată. Nu ai nevoie nici de foarte multe ingrediente pentru a reuși să-i oferi un gust savuros. Secretul acestui fel de mâncare stă în altceva, potrivit celebrului regretat maestru al gastronomiei românești Radu Anton Roman.

Bucătarul Radu Anton Roman a dezvăluit în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”, publicată la editura Paideia, rețeta pentru varză călită. În rândurile de mai jos, Playtech Știri îți va prezenta aceeași rețetă, care dacă o vei respecta vei obține un rezultat perfect.

Secretul de care trebuie să ții cont, dacă vrei ca toată lumea să se ridice de la masă, este următorul: pentru a fi fragedă, după ce a fost tocată, varza se amestecă bine cu sare grunjoasă și se lasă la odihnit timp de aproximativ 15 minute.

Rețetă simplă și rapidă de varză călită

Ingrediente:

  • 3 linguri untdelemn
  • 2 morcovi
  • sare, piper, paprika
  • 1 lingură de pastă de roşii
  • 2 legături de mărar
  • 200 ml supă de pasăre
  • 200 g iaurt
  • 200 g carne albă (piept de pui dezosat)
  • 1-2 cârnaţi
  • 100 g măduvă de viţel
  • 6 verze potrivite

Mod de preparare:

  1. Se spală, se curăță, se împarte în patru și se toacă varza fideluță.
  2. Se spală și se taie carnea cubulețe, cârnații felii, iar morcovii se dau pe răzătoare.
  3. Se încinge uleiul și se pune varza în tigaie când acesta este fierbinte.
  4. Se călește varza cu morcov, boia şi piper, apoi se stinge cu supă.
  5. Se adaugă carnea peste varza călită, apoi cârnații, măduva, pasta de roșii și sarea.
  6. Se lasă amestecul să fiarbă înăbușit, timp de 30 de minute.
  7. Se spală și se toacă mărarul.
  8. Se drege varza călită cu iaurt, deasupra adăugându-se mărar.

Varza călită este gata. Poate fi servită la masă imediat, alături de o porție de mămăligă și ardei iute sau, bineînțeles, alături de alte produse în funcție de preferințe. Poftă bună!