Cea mai bună rețetă de tocană. Lecso, rețeta de tocană ungurească cu ardei
Rețeta zilei vine astăzi tocmai din Ungaria, dar românii o adoră. Vom găti împreună Lecso. Este de fapt o tocană delicioasă de ardei, cu cârnați. Cu această rețetă ușoară de vară nu aveți cum să dați greș și se prepară foarte ușor.
Vă prezentăm rețeta Lecso, o delicioasă tocană de ardei
Tocana aceasta se face în Ardeal în casă, în fiecare vară, când este bogăție de legume proaspete și aromate. Ca să fie cea mai bună versiune a sa, aveți nevoie de ardei grași și cărnoși, colorați, galbeni, roșii și din ardei kapia, țuguiati și dulci. Va fi o simfonie de culoare și gust culinar.
Ingrediente
- 1 kg de ardei (albi, roșii, galbeni, verzi, kapia, gogoșari)
- 500g ceapă
- 4 căței de usturoi
- 500g roșii proaspete (sau 1 conservă cuburi)
- 1 linguriță de sare
- ½ linguriță de piper negru măcinat
- 2 lingurițe cu vârf de boia (paprika dulce sau în combinație cu iute)
- 4 linguri de ulei bun (de măsline sau floarea soarelui)
Mod de preparare
În primul rând, pentru această rețetă ceapa se taie peștișori și se pune la călit la foc moale într-o tigaie mai adâncă și se călește în 4 linguri de ulei, odată cu sarea și piperul, până când devine sticloasă și s-a înmuiat puțin. Nu se prăjește, doar se călește. Este momentul când se pune slănina sau cârnații.
Se spălă ardeii și se curăță de cotoare și nervuri. Se taie ardeii mai întâi în sferturi și apoi în felii groase de 1 cm. Se amestecă bine și se ține pe foc pentru alte 10 minute. În acest răstimp, se pune o oală mică cu apă la fiert pentru opărirea roșiilor. Roșiile crestate se scufundă pentru câteva secunde în apa clocotită ca să poată fi decojite ușor. Roșiile decojite se tăie în cuburi mărunte și se lasă deoparte. Se taie mărunt 4 căței de usturoi.
În tigaie se pun feliile de ardei alb împreună cu usturoiul și cele 2 lingurițe cu vârf de paprika (boia). Niciodată nu pune boia în tigăi încinse, fără lichid deoarece se arde ușor și devine indigestă. Ardeii se lasă pe foc alte 10 minute, așa pe sec, doar cu zeamă lăsată de roșii și ardei, amestecând constant cu o spatulă că nu cumva să se ardă. Abia atunci se pun și roșiile cuburi.
Tigaia se lasă alte 10 minute la foc un pic mai iute, că să mai scadă zeama de la roșii. Tocana de ardei este foarte bună caldă, proaspătă sau rece, chiar de la frigider. Se poate mânca a două zi pe felii de pâine prăjite (bruschette).