Cea mai bună rețetă de socată fără drojdie. Ingredientul care îi dă gustul perfect

de: Andreea Vînătoru
04 06. 2023

La începutul verii, florile de soc sunt unele dintre cele mai parfumate flori. Preparatele din acestea sunt la mare căutare în sezonul cald, însă cea mai cunoscută este socata. Băutura iese delicioasă dacă este preparată din flori proaspete de soc. În continuare vă prezentăm cea mai bună rețetă de socată fără drojdie. Cu siguranță o veți adora!

Cea mai bună rețetă de socată fără drojdie

Cel mai bun moment pentru a prepara o socată ca la carte este perioada mai-iunie, pentru că este perioada de înflorire a socului. Această băutură ușor acidulată, cu un gust acrișor și extrem de parfumat, rămâne una dintre preferatele românilor pe timp de vară. Pentru o socată tradițională ca pe vremea bunicii, aveți nevoie de flori de soc tinere și bine înflorite, la care nu mai este nevoie să adăugați drojdie.

Socata poate fi preparată de oricine, simplu și ușor, iar rezultatul este unul extraordinar, răcoritor și extrem de gustos. Iată rețeta completă a socatei fără drojdie:

Ingrediente socată fără drojdie:

  • 12 flori mari de soc
  • 400 de grame de zahăr
  • 2 lămâi mari sau 3 mijlocii, netratate (nu cu coaja foarte groasă)
  • 4,2 litri de apă plată.

Mod de preparare:

Prima dată se recoltează florile de soc, care trebuie să fie proaspete și să nu se scuture. Dacă sunt trecute, florile de soc devin ușor amărui, iar socata nu va avea gust bun.

Apoi se umple chiuveta cu apă rece și se adaugă florile de soc. Se agită pe rând, una câte una, în apă, după care se scot într-o sită. Se golește chiuveta și se repetă procesul de câteva ori, până când apa rămâne curată de la florile de soc.

Se scot florile pe hârtie absorbantă și se zvântă de apă, întorcându-le de mai multe ori. Se verifică și de insecte, care de obicei stau lipite pe flori.

Se ia un borcan mare de sticlă, de aproximativ 5 litri, pentru ca socata să poată fi amestecată cum trebuie. Prima dată se pun în borcan florile de soc spălate și zvântate. Peste flori se toarnă zahărul.

Lămâile se spală cu apă caldă și se dă jos coaja acestora. Se adaugă în borcan doar coaja de lămâie, iar zeama acestor fructe se pune înăuntrul borcanului.

Apoi se umple borcanul cu apă și se acoperă cu o farfurie, nu cu capacul lui. Borcanul se așază într-un loc însorit, de preferat pe pervazul ferestrei de la bucătărie. Timp de câteva zile, se amestecă în borcan cu ajutorul unei linguri mai mari. În acest fel vei ajuta procesul de fermentație, iar zahărul nu se va depune pe fundul borcanului.

După ce socata este gata, se filtrează printr-o sită fină. Sucul obținut se depozitează în sticle, la frigider! Se servește rece, asezonată cu frunze de mentă și felii de lămâie!