Cea mai bună prăjitură de post cu nucă și gem. Ingredientele care fac rețeta specială

de: Năstase Mirabela
20 03. 2021

Suntem în Postul Paștelui 2021, motiv pentru care se consumă produse de post. Dacă îți este însă poftă de ceva dulce, îți recomandăm cea mai gustoasă prăjitură de post cu nucă și cu gem.

Cea mai bună prăjitură de post cu nucă și gem

Postul Paștelui este cel mai aspru din an. Pentru o doză de ceva dulce, poți opta pentru această rețetă specială. Iată care sunt ingredientele și modul de preparare!

Ingrediente prăjitură de post cu nucă și gem

o cană de ulei
doua căni de făină
o cană de apă carbogazoasă
o jumătate de cana de zahăr
4 linguri de gem de prune (sau orice alt fel de gem)
doua linguri de cacao
o mana de miez de nucă
un plic de praf de copt
un plic de zahar vanilat
esenta de vanilie
opțional fruste uscate (stafide, merisoare, etc)

Pentru glazură: 

50 de grame de ciocolată neagră
o linguriță de apă
o linguriță de unt de cocos

Mod de preparare prăjitură de post cu nucă și gem

Mai întâi se încinge cuptorul la 180 grade și se pregătește o tavă cu dimensiunile 23/32 cm, care se tapetează cu ulei și făină sau cu hârtie de copt. Într-un vas, se amestecă uleiul cu apa carbogazoasă, zahărul, zahărul vanilat și esența, și se mixează până se topește zahărul. Se amestecă cu făina cu praful de copt și cacao. Se adaugă făina combinată peste amestecul de apă, ulei și zahăr, și se omogenizează. Se pun cele 5 linguri de gem, nuca tăiată mărunt, fructele uscate și se amestecă. Se va obține un aluat de consistența unui chec. Se pune compoziția în tava pregătită și se dă la cuptor vreme de 40-45 de minute.

Îți poți da seama că este coaptă în momentul în care începe să se desprindă aluatul de pe margini. Se scoate apoi din cuptor și se lasă la răcit, după care se taie în pătrățele și doar le îndepărtezi ușor unele de altele. Se face apoi glazura folosind ciocolata ruptă în bucăți, o linguriță de apă și una de ulei de cocos care se pun într-un vas pe baie de abur și se amestecă până ce se topește ciocolata și se omogenizează compoziția. Se toarnă pe deasupra, cât este încă caldă, cu ajutorul unei linguri. Se poate renunța însă la ciocolată și se poate folosi zahăr pudră. Aceasta este una dintre cele mai gustoase prăjituri de post. Rețeta este una simplă, așadar poate fi încercată de oricine.