Ce vrea să ia Pentagonul din spațiu, de fapt. Vor monta deja panouri: ”E un vis din anii ’60”

de: Ștefan R. Apostol
02 03. 2021

Dacă până nu de mult vedeam în filmele sci-fi tehnologii futuriste, acum aflăm că ele deja există. Conform unor informații de la NASA, Pentagonul vrea să transmită energia solară din spațiu înapoi pe Pământ. Ceea ce este și mai extraordinar este că oamenii de știință au testat cu succes un panou solar de mărimea unei cutii de pizza în spațiu. Panoul este conceput ca un prototip. Deja este folosit pentru un viitor sistem pentru a trimite electricitate din spațiu înapoi în orice punct de pe Pământ.

Pentagonul folosește un panou solar din spațiu care colectează energie

Informațiile de ultimă oră anunță că Pentagonul a testat cu succes un panou solar în spațiu. Panoul, cunoscut sub numele de modul de antenă cu radiofrecvență fotovoltaică, a fost lansat pentru prima dată în mai 2020, atașat la drona fără pilot a Pentagonului X-37B, pentru a valorifica lumina de la soare pentru a se transforma în electricitate.

Drona trece pe lângă Pământ la fiecare 90 de minute. Modulul fotovoltaic se afla în camera de vid termic în timpul testării. Testele au fost făcute la Laboratorul de cercetare navală din Washington, DC, spune CNN.

Panoul este proiectat pentru a utiliza cât mai bine lumina din spațiu, care nu trece prin atmosferă și, astfel, păstrează energia undelor albastre, făcându-l mai puternic decât lumina soarelui care ajunge pe Pământ. Lumina albastră se difuzează la intrarea în atmosferă, motiv pentru care cerul apare albastru.

”Primim o cantitate de lumină solară suplimentară în spațiu doar din această cauză. Ultimele experimente arată că panoul de 12×12 inci este capabil să producă aproximativ 10 wați de energie pentru transmisie. Este suficient pentru a alimenta o tabletă.”, a spus Paul Jaffe, co-dezvoltator al proiectului pentru CNN.

Proiectul are în vedere o serie de zeci de panouri montate în spațiu

Proiectul are în vedere o serie de zeci de panouri. Dacă este amplificat, succesul său ar putea revoluționa atât modul în care energia este generată, cât și distribuirea în colțurile îndepărtate ale globului. Ar putea contribui la cele mai mari rețele ale Pământului, a spus Jaffe.

Despre proiectul îndrăzneț al celor de la Pentagon și NASA a vorbit și celebrul fizician român, Cristian Presură, declarând că:

“Dacă costurile ne vor permite pe viitor, da. Dar este foarte scump. Vorbim de astfel de panouri solare care trebuie puse pe orbită în jurul Pământului și nu aproape pe orbita joasă, ci mai departe, pe orbita geostațională eventual, în așa fel încât ele să fie luminate aproape tot timpul de soare.

Asta presupune costuri foarte mari. Cei de la Pentagon au verificat că anumite elemente tehnice funcționează din acest lanț. Este un vis pe care îl avem din anii ’60, pentru că de atunci au apărut primele astfel de experimente și nu este încă realitate.”, spune Cristian Presură.

Unitatea nu a trimis de fapt energie direct înapoi pe Pământ, dar această tehnologie a fost deja dovedită. Proiectul ar putea să se transforme în antene solare spațiale cu o lungime de kilometri.

Dacă se va realiza asta ar putea transmite microunde care ar fi apoi transformate în energie electrică. Și totul fără combustibil, în orice parte a planetei. Afirmația optimistă, pe cât de sci-fi ar fi, este realizabilă.

„Avantajul unic pe care îl au sateliții de energie solară față de orice altă sursă de energie este această transmisibilitate globală. Puteți trimite energie la Chicago și o fracțiune de secundă mai târziu, dacă aveți nevoie, o trimiteți la Londra sau în Brasilia.”