Ce vouchere primesc elevii și în vacanță. Când vor intra banii, de fapt

de: Ștefan R. Apostol
08 07. 2023

Unul din cele mai dezbătute și controversate proiecte a fost și este proiectul noii Legi a Educației. Propus încă de pe vremea lui Sorin Cîmpeanu, actualul ministru l-a preluat din mers, modificând câteva puncte neesențiale, iar acum sunt votate și promulgate de Klaus Iohannis. Unul din punctele introduse în noul cadru legislativ sunt și subvențiile pentru elevi. Citește mai departe și află ce vouchere primesc elevii și în vacanță.

Proiectul ”Legea Educației”, unul din cele mai controversate proiecte în România

Anul trecut, în mandatul lui Sorin Cîmpeanu, două proiecte de lege pentru o reformă fundamentală a sistemului de educație din România au fost lansate în dezbatere publică, cu intenția de a le modela în funcție de opiniile mediului antreprenorial și ale societății civile.

Vezi și: Mesaj trist pentru elevii și profesorii din România cu ocazia Zilei Internaționale a Educației: „Statul a eșuat și de data aceasta”

Proiectele de lege au stârnit controverse atât la nivelul învățământului preuniversitar, cât și la cel universitar, iar rerpezentanții acestor sisteme spuneau că finanțarea reformelor ar putea fi un obstacol în implementarea lor. Cu toate acestea, contextul politic era favorabil pentru o adoptare rapidă.

Au fost votate noile legi ale educației

Dar, lucrurile au evoluat deficitar pentru cei care aveau să propună acest pachet legislativ, mai ales datorită unor puncte extrem de controversate introduse în cele două drafturi de proiect. Cei peste 10.000 de specialiști, cu care se lăuda fostul ministru Cîmpeanu, propuneau mai multe modificări neconforme cu ceea ce ar trebui să fie întregul sistem educațional românesc.

Vezi și: Părinţii vor scoate mai mulţi bani din buzunar pentru meditaţiile copiilor. Care e cea mai bine plătită materie şcolară

Cu toate astea au existat și puncte considerate a fi utile și menținute, precum partea de salarizare a întregului personal din Educație, precum și alte câteva subpuncte, precum cel despre care vorbim azi, și anume acordarea de vouchere elevilor pe perioada vacanței.

Parte din punctele dezbătute, precum și cel despre care vorbim se regăsesc în proiectul noilor legi ale educației, votate și promulgate de Klaus Iohannis.

Ce vouchere primesc elevii și în vacanță

Așa cum în sistemul de pensii de stat, prin intermediul Ministerului Fondurilor Europene, sunt acordate vouchere de vacanță (tichete balneare), sau cum angajații bugetari primesc vouchere în valoare de 1.450 de lei, pe viitor și elevii vor primii vouchere de vacanță. Conform proiectului legislativ amintit anterior, sumele propuse în acest caz se ridică la 250 de lei.

Vezi și: Veste de ultimă oră despre voucherele educaționale. Când ajung banii către elevi

Noul cadru legal, care va intra în vigoare din septembrie 2023, odată cu startul noului an școlar 2023-2024, precizează ce vouchere primesc elevii și în vacanță, în baza unui program național, ” Vouchere culturale pentru elevi”. În noua lege, Legea învățământului preuniversitar cu numărul 198/2023, este specificat faptul că elevii vor beneficia de cei 250 de lei pentru ”servicii şi evenimente culturale precum concerte, intrări în muzee, cărți sau excursii organizate cu tematici culturale sau istorice”.

Conform cadrului legal, aceste vouchere vor fi date elevilor din anul școlar 2024-2025, dar numai pentru elevii din clasele a XII-a, urmând ca din următorul an școlar să le primească și cei din clasele a XI-a, precum și ceilalți, deja menționați.