Ce vârstă au românii care nu mai prezintă interes pentru angajatori. Motivul pentru care sunt refuzaţi la interviuri
O anumită categorie de români nu mai prezintă interes pentru angajatori. În momentul în care se duc la un interviu pentru angajare, sunt refuzați categoric. Oamenii se simt discriminați, însă, din păcate, nu au ce să facă.
Cine nu mai prezintă interes pentru angajatori. Lovitură pentru milioane de români
Tot mai mulți români de vârstă mijlocie își caută de muncă. Doar că angajatorii nu-i cheamă la interviuri. Motivul este considerat halucinant de către oamenii care vor să lucreze, dar nu-i primește nimeni. Aproape jumătate dintre cererile depuse pe o platformă de recrutare sunt de la cei care își găsesc mai greu un job decent, dezvăluie specialiştii în resurse umane.
Din varii motive, cum ar fi lipsa experienței în lucratul cu dispozitivele digitale, angajatorii români preferă tineri de până în 35 de ani şi-i ignoră pe cei trecuți de 45 de ani.
Nu mai contează experiența?
Vârsta reprezintă unul dintre cele mai importante criterii la angajare. Nu contează dacă ai experiență într-un anumit domeniu. Cu cât este mai înaintat în vârstă, cu atât şansele să-și găsești un loc de muncă sunt mai mici, spun cei care şi-au căutat un job.
În momentul în care primesc mai multe interviuri, angajatorii preferă, în general, candidaţi care au între 24 şi 35 de ani, precizează specialiştii în resurse umane.
“Ştiu, de exemplu, persoane de peste 45 de ani care au stat în şomaj mai bine de 1 an de zile, persoane care au capacitatea să folosească un calculator, să vorbească o limbă străină. DIn păcate, mentalitatea angajatorilor din România este că pentru o persoană trecută de 45 de ani este mai greu să se adapteze la noile cerinţe de pe piaţa muncii. Dacă pui în balanţă beneficiile pe care le primeşti de la un angajat peste 45 pot fi mult mai avantajoase. Este mult mai loial. Vorbim de stabilitate, loialitate.”, a declarat Elena Antoneac, specialist HR, pentru Știrile PRO TV.
„La vârsta aceasta trebuie să fii apreciat pentru experienţa pe care o ai şi tinerii nu o mai au şi mai ales sunt meserii care sunt pe cale de dispariţie.”, a adăugat specialista.
Românii încearcă să se reprofileze profesional
40% dintre cei care și-au căutat un job pe una dintre platformele de recrutare, în luna august, au peste 45 de ani. Ceea ce înseamnă o creştere cu 10% faţă de lună precedentă. Cum multe domenii au fost afectate de pandemia de coronavirus, unii români încearcă acum să se reprofileze profesional.
„Joburile care se pot face de acasă sunt pe lista preferinţelor anul acesta şi mai ales părinţii. Deşi la începutul pandemiei când au trebuit să lucreze cu copiii de acasă a fost un pic mai greu, s-a creat o obişnuinţă şi o uşurinţă pe parcurs şi acum când sunt puşi în situaţia de a se întoarce la birou iau în considerare schimbarea jobului cu unul care le permite în cont munca de acasă.”, a precizat Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs.