Ce valabilitate vor avea noile buletine electronice. În ce condiții vor mai putea fi folosite cărțile simple de identitate
Klaus Iohannis a promulgat vineri, 5 ianuarie 2024, legea prin care cărțile de identitate clasice vor fi emise în format electronic. În ce condiții vor mai putea fi folosite buletinele simple. Ce termen de valabilitate vor prezenta ambele forme de cărți de identitate.
Legea privind buletinele electronice a fost promulgată
Vineri, 5 ianuarie 2024, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 12/2023 pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii privind evidenţa persoanelor şi cartea electronică de identitate.
Astfel, din ianuarie 2024, cărțile de identitate clasice vor fi înlocuite de cele electronice, ce permit titularului utilizarea semnăturii electronice, precum şi autentificarea în sistemele informatice ale instituţiilor publice sau ale persoanelor juridice de drept privat.
Când și cum vor fi emise cărțile de identitate electronice
Parlamentul European a cerut României încă din 2019 să implementeze și să elibereze noile cărți electronice de identitate. După doi ani de zile, proiectul a fost implementat la Cluj, însă nu și în celelalte mari orașe, așa cum a fost promis. Prin promulgarea legii în acest sens, lucrurile se schimbă.
Începând din 2024, buletinele clasice nu vor mai fi emise. Românii care își vor face buletin sau și-l vor schimba vor primi cărți de identitate electronice pe care vor fi stocate datele personale ale cetățeanului: nume, fotografie, data nașterii, cod numeric personal, amprente digitale și altele.
Ce trebuie să faci, dacă vrei să folosești buletinul clasic
Totuși, românii care, din diverse motive, nu vor să își schimbe cartea de identitate într-una electronică, ci vor să rămână cu cea clasică, vor putea face acest lucru în baza unei cereri. Diferența între buletinul clasic și cel electronic este că cel dintâi va putea fi folosit doar în țară, nu și în afara ei.
Cartea de identitate electronică va putea fi folosită și ca document de călătorie. Astfel, persoanele care vor dori să călătorească în Uniunea Europeană nu vor mai fi nevoite să prezinte pașaport.
Cât timp vor fi valabile cărțile de identitate, de fapt
În ceea ce privește valabilitatea, termenul va fi același și pentru cetățenii cu cărți de identitate clasice, și pentru cei cu cărți de identitate electronice. Începând cu data realizării condițiilor tehnice pentru eliberarea cărților de identitate, documentele se vor elibera:
- cu valabilitate de 2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0-2 ani;
- cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 2 şi 14 ani;
- cu valabilitate de 5 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;
- cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani;
- cu valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 70 de ani.