Ce trebuie să știi despre laptele din magazine înainte să-l consumi. Ce va apărea pe etichetă

de: Stan Nicu
27 10. 2022

Ce trebuie să știi despre laptele din magazine înainte să-l consumi. Ce va apărea pe etichetă. Laptele nu va mai fi vândut ca și până acum în România. Noile detalii sunt disponibile în rândurile de mai jos ale articolului.

Parlamentul înființează Observatorul Laptelui. Ce rol va avea acesta

Sunt noutăți în ceea ce privește comercializarea laptelui și a produselor lactate în țara noastră. Camera Deputaţilor a adoptat proiectul legii laptelui şi produselor lactate.

Acesta prevede înfiinţarea Observatorului laptelui şi al produselor lactate. Acesta va monitoriza această piaţă, va strânge datele și va urmări producția de lapte din țară.

Expresia „Produs românesc”, doar pe produsele românești 100%

Conform noii legi adoptate de Deputați, au apărut noi reglementări pe piața laptelui și produselor lactate, astfel că românilor le este recomandat să citească cu atenție eticheta. De asemenea, noua lege vizează și meniurile din restaurante.

În acest fel, noua lege prevede că este interzis să se inscripționeze pe eticheta laptelui și produselor lactate expresia „Produs românesc” dacă acestea nu sunt obținute pe teritoriul național din materii prime de bază care provin 100% din fermele din România.

Comercializarea produselor lactate

În plus, produsele se vor vinde în spații de prezentare și de vânzare bine delimitate, pe rafturi separate, a produselor pe bază de lapte cu adaos de alte grăsimi și/ sau proteine, altele decât cele lactate, conform comunicatului emis de InfoCons.

Prin adoptarea noii legi se aplică prevederi noi și în cazul produselor la prepararea cărora se folosesc produse pe bază de lapte cu adaos de grăsimi şi/sau proteine, altele decât cele lactate, cum ar fi:

-produsele de patiserie, pizzerie, fast-food și de cofetărie;
-meniurile și rețetele mâncărurilor;
-produsele culinare din alimentația publică.

Ce trebuie să facă restaurantele

În plus, noua lege adoptată mai arată că meniurile restaurantelor vor trebui să precizeze toate produsele lactate fabricate cu grăsimi şi/sau proteine, altele decât cele lactate folosite ca atare sau în combinaţii, sau ca ingrediente în produsele de bază folosite în reţete.

Prin noua lege s-a mai decis și interzicerea utilizării denumirilor de lapte sau produse lactate pe următoarele etichete:

-produselor de patiserie, pizzerie, fast-food;
-produselor culinare din alimentația publică care au în compoziția lor ingrediente care nu sunt încadrate în definițiile laptelui și produselor lactate.
-produselor finite;
-mâncărurilor.

Cui nu se aplică noua lege

„În cazul în care produsul finit conţine amestecuri de lapte şi produse lactate cu produse pe bază de lapte cu adaos de grăsimi şi/sau proteine altele decât cele lactate, se va menţiona pe etichetă procentul acestora”, mai prevede proiectul.

Legea nu se aplică producătorilor agricoli, persoane fizice, care fac produse lactate în propria gospodărie/fermă, care depășesc necesarul de consum propriu și sunt destinate vânzării în piețe.

Nu în ultimul rând, Observatorul laptelui va monitoriza și laptele de bivoliță, oaie și capră, nu numai pe cel de lapte.