Ce trebuie să știi dacă ți-ai luat apartament într-un bloc nou. Nu te poți muta imediat

Ce trebuie să știi dacă ți-ai luat apartament într-un bloc nou. Nu te poți muta imediat
Vești proaste pentru toți cei cu centrale termice pe gaz sau curent. Ce se întâmplă cu facturile

Dacă ai achiziționat un apartament într-un bloc nou, trebuie să aștepți până la recepția finală pentru a te muta. Așa prevede un proiect de lege adoptat recent de Parlament și care așteaptă promulgarea de la șeful statului.

Chiar dacă există o înțelegere cu dezvoltatorul imobiliar, legislația nu va mai permite mutarea imediată a noilor proprietari. Aceștia trebuie să aștepte recepţia finală a lucrărilor.

Acest lucru înseamnă că noua clădire trebuie să fie branșată la toate utilitățile iar locatarii să nu fie nevoiți să recurgă la improvizații. Amenda pentru situația în care dezvoltatorii încalcă legislația pot ajunge la 40.000 lei.

Apartament nou, reguli noi: de ce se schimbă legislația

Modificările legislative vin după numeroase incendii în blocuri noi în care  dezvoltatorii au permis mutarea clienților înainte ca toate documentele, respectiv toate branșamentele să fie gata.

Așa s-a ajuns ca multe clădiri să nu aibă energie electrică sau să nu fie racordate la gaze. Drept urmare, noii locatari au recurs la branșamente provizorii, ilegale.

Instalațiile improvizate au fost cauza multor explozii și incendii, uneori soldate cu victime, au atras atenția în repetate rânduri reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Agenții imobiliari spun, însă, că dezvoltatorii doar încearcă să-și împace clienții și le permit mutarea, având în vedere că autorizațiile sunt obținute greoi de la instituțiile statului.

Locuințele – vechi și noi – tot mai scumpe

Biroul de statistică european, Eurostat, arată că prețurile locuințelor au crescut cu 5,3% numai în ultimele trei luni din 2018 față de aceeași perioadă din 2017.

Avansul a fost de 0,8% dacă vom compara situația din octombrie – decembrie 2018 cu trimestrul al III-lea din același an, adică intervalul iulie – septembrie.

Creșterea prețurilor în România se înscrie în tendința europeană. Eurostat arată că scumpirea în trimestul IV din 2018 a fost de peste 4 procente atât în Uniunea Europeană cât și în restul țărilor membre UE (față de același interval din 2017).

Față de trimestrul III din 2018, scumpirea a fost de 0,7% în zona euro și de 0,6% în Uniunea Europeană.