Ce trebuie să știe toți românii despre Brexit și ce nu le spun oficialii

Ce trebuie să știe toți românii despre Brexit și ce nu le spun oficialii
Foto: Thibaut Laurens / Flickr

Brexit se amână, din nou, și nimeni nu pare să conștientizeze că joaca de-a ieșirea din UE are consecințe grave pentru sute de mii de români.

E deja a doua amânare a ieșirii Marii Britanie din Uniunea Europeană. Regatul ar fi trebuit să iasă, potrivit calendarului oficial, pe 29 martie. Acum, istoria pare fără sfârșit.

Nimeni nu prea a știut ce e cu Brexit și nimic nu pare bătut în cuie nici măcar acum. S-au negociat niște acorduri la Bruxelles, ele nu au fost acceptate în Parlamentul de la Londra. Apoi, s-au pus pe foaie alte condiții în Marea Britanie, dar ele nu au fost aprobate la Bruxelles și tot așa.

Bâjbâiala oficialilor pe aceste subiecte îi pune, însă, într-o situație dificilă pe români.

Vor avea de suferit românii care trăiesc în Marea Britanie? Vor exista restricții de călătorie pentru cei care vor să viziteze Londra? Sunt întrebări la care oficialii trebuie să răspundă. Și, înainte să o facă, trebuie să se pună ei înșiși de acord.

Ce se întâmplă cu românii din Marea Britanie

Odată cu ieșirea Regatului din blocul comunitar, dacă ea se va întâmpla vreodată, primii afectați sunt românii care trăiesc sau muncesc în Marea Britanie. Cele mai recente statistici arată că ar fi în jur de 430.000 de cetățeni români acolo. Dar e vorba doar de românii înregistrați, cei care plătesc taxe și asigurări. Dacă îi luăm în calcul și pe cei fără forme legale, numărul lor se dublează. Se apropie de un milion.

Ministrul Afacerilor Europene, George Ciamba, miza, recent, pe respectarea promisiunilor făcute de Guvernul de la Londra. Theresa May se angajase că va menține drepturile pe care le au în acest moment, în calitate de cetățeni care fac parte din Uniunea Europeană.

Oficialii de la București dădeau asigurări că românii din Regat vor beneficia în continuare de dreptul de a locui, de a munci și de a studia fără restricții până la finalul lui 2020.

Dar s-ar putea să nu fie chiar așa. Promisiuni poate face oricine, realitatea se poate dovedi alta.

  • Citește continuarea AICI

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI