Ce trebuie să știe toți cei care stau la bloc. Scutiri de cheltuieli dacă se întâmplă asta
De multe ori ne întrebăm dacă există o legătură între a fi proprietarul unui apartament din bloc și a fi membru în asociația de locatari al acelui bloc. Motivul pentru care se invocă de obicei ieșirea din asociație este scăparea de la plata unor cheltuieli lunare. Cu toate acestea, ele oricum vor trebui să fie plătite.
Ce trebuie să știe toți cei care stau la bloc
În Legea nr. 196/2018 cu privire la înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, sunt specificate toate obligațiile de plată a unor cheltuieli. Așadar, potrivit legii, nu doar cei din asociație trebuie să plătească aceste cheltuieli, ci toți proprietarii de apartamente.
Potrivit legii menționate mai sus, acolo unde există mai mult de trei proprietăți individuale este necesară constituirea unei asociații. În caz că acest lucru nu se face, proprietarii sunt cei care răspund. Deși legea se referă în funcție de caz, când la”proprietarii din condominiu”, când la „proprietarii membri ai asociației”, când la „membrii asociației”, proprietarul nu este obligat să devină membru în asociație.
Ce obligații au proprietarii din bloc
În lege există și prevederi pentru cei care nu sunt membri în asociația de locatari, însă cele mai importante obligații de la bloc le sunt atașate lor, în calitate de proprietari, nu în calitate de membru al asociației.
Mai exact, la secțiunea de obligații pe care proprietarii apartamentelor din bloc le au, se prevede printre altele că toți proprietarii sunt obligați să respecte regulile din bloc, să ia măsuri pentru consolidarea condominiului sau pentru modernizarea sa, scrie avocatnet.ro.
Proprietarii din bloc trebuie să contribuie la plata cheltuielilor comune
Tot în Legea nr. 196/2018 se arată că deciziile luate de asociația de locatari trebuie respectate și de către proprietarii care nu sunt membri. Așadar, plățile stabilite trebuie achitate și de aceștia.
”Hotărârile adunării generale a asociației de proprietari sunt obligatorii de la data afișării acestora la loc vizibil, conform prevederilor prezentei legi, inclusiv pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenți la adunarea generală, precum și pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociației de proprietari.
Hotărârile luate, în conformitate cu prevederile alin. (1) – (4), obligă toți proprietarii să participe, în proporțiile stabilite de adunarea generală, la plata lucrărilor, precum și la cheltuielile de funcționare, administrare, întreținere și de înlocuire a părților comune sau a elementelor transformate sau create”, se arată în lege.
Așadar, dacă vrei să renunți în a mai fi membru în asociație, nu vei avea avantaje precum scutirea de la anumite cheltuieli, ba chiar te va face să rămâi pe dinafară când sunt luate decizii cu privire la blocul în care se află apartamentul tău.