Ce trebuie să scrie pe pachetul de făină dacă vrei să faci cozonaci pufoși. Detaliul pe care îl ignoră toate gospodinele

de: Bișinicu Andreea
11 12. 2022

În luna decembrie, gospodinele și gospodarii din toate colțurile României se întrec în rețete și se organizează pentru a prepara cele mai alese bucate tradiționale, pentru a sărbători Nașterea lui Iisus alături de familie și cei dragi. Cozonacul este nelipsit de la masa festivă de Crăciun, dar știi ce tip de făină trebuie să folosești atunci când îl prepari?

Ce fel de făină trebuie să folosești pentru cozonac și prăjituri

Atunci când te duci la supermarket pentru a cumpăra de-ale gurii și te vezi în fața raftului cu ingrediente de bază pentru bucătărie, prima dată, privirea îți pică pe pungile de făină, orez, zahăr și sticla de ulei.

În comerț se găsesc foarte multe variante de făină. Ele diferă în funcție de tipul de grâu sau de modul în care acesta a fost măcinat. Specialiștii subliniază faptul că făină ce se folosește pentru cozonac și prăjituri este diferită de cea folosită pentru produse de panificație sau foietaje.

Experții în domeniul alimentar atrag atenția consumatorilor să verifice, cu simț de răspundere, eticheta produselor. Acolo, vei vedea că există un cod ce indică ce tip de făină este potrivit pentru a prepara tot felul de alimente.

Citește și Pâine de casă cu semințe. Rețeta ușoară pentru începători

Diferențele dintre cele cinci tipuri de făină

Există cinci tipuri de făină ce pot fi cumpărate din comerț:

  • Făina 1050 – făina integrală, cea mai dură dintre toate,
  • Făina 650 – făina ce se folosește pentru a prepara pâine de casă,
  • Făina 550 – recomandată pentru foietaj și biscuiți,
  • Făina 450 – potrivită pentru preparate de patiserie,
  • Făina 000 – cea mai fină dintre toate, ideală pentru a prepara cozonaci și creme.

Conform Agrointeligența Foor&Retail, făina 000 este cea mai folosită în bucătărie, fiind și cea mai căutată și achiziționată de gospodine. Fiind cea mai fină, făina de tip 000 este ideală pentru a prepara cei mai gustoși cozonaci de Crăciun, deserturi pufoase, creme și alte preparate delicate, precum deserturile.

Făina 650 conține mai mult gluten și se utilizează în procesul de preparare al pâinii, pentru covrigi, aluat de pizza și produse ce necesită rumenire.

Făina 450 este ideală pentru a prepara pateuri, iar făina de tip 550 se folosește, de obicei, pentru a face biscuiți și foietaje. Făina 1050 este cea mai dură dintre toate, fiind cea integrală. Se utilizează pentru a prepara plăcinte sau foietaje mai consistente, nicidecum prăjituri fine.

Citește și Secretul celui mai gustos cozonac pentru sărbători. Câtă nucă trebuie să pui în aluat, de fapt