Ce trebuie să pui în varza murată ca să nu se acrească prea tare. Aşa va fi perfectă toată iarna

de: Cătălina Burghelea
30 10. 2021

Nu există gospodină care să nu pună varză la murat, pentru la iarnă. Este o garnitură extrem de iubită de români, ce poate fi combinată cu foarte multe preparate specifice sezonului rece. Deoarece mai este puțin până la venirea iernii, gospodinele deja s-au apucat să pună varza în butoaiele cu saramură, însă omit un lucru. Există riscul ca zeama de varză murată să se acrească prea tare. Ce este de făcut, în acest sens?

Cele mai tari trucuri pentru o varză murată delicioasă

Nu orice varză poate fi pusă la murat. Leguma trebuie să fie bine coaptă, albă şi cu foi subţiri, căpăţânile să fie îndesate, pline, iar frunzele sănătoase, neafectate de insecte. Dacă respecți aceste sfaturi, poți să ai cea mai gustoasă varză murată toată iarnă, bună de mâncat până în Postul Paştelui.

În momentul în care alegi varza pe care vrei să o pui la murat, pe care să o folosești fie ca garnitură la friptura de porc, fie la sarmale, trebuie să ai mare grijă la aspectul ei. Leguma musai să fie din recolta de toamnă, cu frunza mai fină și mai subţire decât cea de vară. Varza care este pătată din cauza insectelor nu are ce căuta în butoiul cu saramură.

”La sarmale, cea mai bună varză trebuie să aibă frunzele subţiri şi fine, cu nervuri cât mai mici, ca să puteţi rula compoziţia din carne”, a dezvăluit Loredana Tănase, gospodină din Berca, pentru Adevărul.

Cum se prepară saramura pentru varză

Odată alesă varza corectă, un pas extrem de important este saramura. Aceasta trebuie pregătită pe cântar, potrivit gospodinelor pricepute. Astfel, la fiecare 10 litri de apă se adaugă câte 500 grame de sare grunjoasă, potrivită pentru murături, Pregătirea recipientului este o etapă la fel de importantă. Butoiul trebuie curățat foarte bine cu apă, apoi lăsat la uscat.

Ce trebuie să pui neapărat în varza murată, ca să nu se acrească prea tare

Începi cu așezarea crenguțelor de viță de vie sau a butucilor de lemn pe fundul recipientului. De altfel, așezarea unei bucate de lemn de mesteacăn va face ca varza să nu se acrească prea tare. Deasupra lor pui condimentele, cum ar fi crenguţe de cimbru, piper legat în săculeţe de tifon, mărar uscat, apoi așezi morcovi și rădăcină de țelină tăiate pe lungime. Mai poți pune hrean sau felii de gutuie.

”La varza murată, păstrarea ei un timp mai îndelungat este posibilă dacă adaugăm din când în când câte o bucată de zahăr. Varza nu se acreşte tare în cazul în care în butoi se pune o bucată de lemn de mesteacăn”, recomnadă bucătarul buzoian Cristi Dobre.

”(..) E bine să ştii că primele două, trei straturi de frunze trebuie îndepărtate neapărat pentru că acestea sunt fie deteriorate de la transport, fie de la insecte.”, este sfatul Loredanei Tănase.

De ce trebuie ținut butoiul cu varză murată la temperatura camerei

Varza pusă la murat trebuie vânturată o dată sau de două ori. Ce mai trebuie să știi este că butoiul trebuie ținut la temperatura camerei, nu în beci, ca să fermenteze. După cca. două săptămâni, când a început să se acrească bine, dizolvă în puţină zeamă de varză plicul de conservant şi toarnă-l în butoi, ca să nu prindă floare. Abia acum poți muta recipientul în beci. Nu uita că, din când în când, trebuie vânturată varza. Pentru ca zeama să fie limpede tot timpul, introdu apoi butoi, cât mai adânc, un furtun mai subţire şi suflă în el câteva minute.