Ce trebuie să pui în borcanele cu murături după două săptămâni. Așa vor avea zeama limpede și nu vor face floare

de: Năstase Mirabela
11 08. 2022

Ce trebuie să pui în borcanele cu murături după două săptămâni. Acest truc le va ajuta să aibă o limpede și să nu mai facă floare. Perioada murăturilor stă să înceapă, astfel că gospodinele trebuie să se pună la punct cu cele mai bune ingrediente și rețete.

Ce trebuie să pui în borcanele cu murături după două săptămâni

Începe perioada de pus murături în curând, pregătite cu grijă de gospodine și depozitate la rece, pentru la iarnă. Castraveți murați, gogonele murate la borcan, conopidă în oțet, dovlecei murați, gogoșari în oțet, pepeni murați la borcan, dar și alte bunătăți, sunt pregătite de gospodine cu mare atenție.

Rețetele nu sunt foarte complicate, iar pentru este să pregătești saramura perfectă pentru murături. Acestea trebuie să fie depozitate apoi la loc uscat și răcoros, pentru ca acestea să se mențină tari cât mai mult timp. După două săptămâni de când murăturile sunt puse la borcan, trebui să adaugi și o aspirină pentru ca zeama să se păstreze limpede și să nu facă floare pe deasupra. Apoi se depozitează borcanele din nou în cămară pentru a-și păstra prospețimea cât mai mult.

Rețetă de murături asortate la borcan

Pentru a face murături asortate, ai nevoie de ingrediente ca: 3 kg de pătlăgele, o căpățână de conopidă, 5 morcovi, o căpățână de țelină și frunze de țelină, o sfeclă roșie, 4 bucăți de hrean, 2 ardei iuți, o căpățână de usturoi, 4 mere sau gutui, după preferințe, boabe de piper, boabe de muștar, frunze de dafin, frunze de vișin, bețe de mărar și sare neiodată.

Mai întâi, gogonelele se spală și se pun la scurs, se curăță morcovii, sfecla și țelina și se taie felii. Se curăță apoi hreanul și taie lung în fâșii subțiri. În borcanele streilizate în prealabil se pun apoi bețele și frunzele de țelină, apoi se așază legumele asortate, în așa fel încât să încapă cât mai multe în borcan.

Printre acestea se mai așază și câte un cățel de usturoi, hrean, pentru un plus de savoare, apoi se pregătește saramura pentru murături. Apa se pune la fiert, iar la un litru de apă se pune o lingură de sare grunjoasă, apoi se adaugă în apă foile de dafin, boabele de piper și de muștar.

După ce a apa dă în clocot și sarea se dizolvă, se mai lasă puțin, apoi saramura se ia de pe foc și se pune călduță în borcane, peste legume. Murăturile  se presează cu bețe de mărar, iar deasupra se adaugă frunze de vișin, pentru ca murăturile să stea sub saramură.

Capacele la borcane se pun, iar borcanele se așază la loc uscat și răcoros, urmând ca peste cele două săptămâni menționate să se adauge aspirina, care le face să se mențină ferme, să nu facă floare, iar zeama lor să fie clară.